Rekordná investícia do českého zdravotníctva priniesla Erste problémy

Praha 14. septembra (TASR) – Rekordná investícia do českého zdravotníctva, stavba supermodernej kliniky pre liečbu rakoviny v Prahe na Bulovke sa stáva čiernou morou pre rakúsku bankovú skupinu Erste, ktorá ju zafinancovala. Informujú o tom české Hospodářské noviny (HN).
Podľa HN Erste Group poskytla spoločnosti Immorent ČR na výstavbu kliniky 4,2 miliardy korún (171,55 milióna eur) formou lízingu. Peniaze sa jej mali vrátiť do desiatich rokov. Projekt ale už rok viazne. Jeho hovorkyňa Jana Kulhánková síce sľubuje, že sa zariadenie otvorí pre pacientov už v októbri, ale spustenie unikátnej protónovej terapie je v skutočnosti v nedohľadne. A tým aj platenie lízingu.
Dnes, štyri mesiace po tom, ako mala klinika podľa biznis plánu schváleného bankou prijať prvých pacientov, nemá na protónovú terapiu ani povolenie Ústavu pre jadrovú bezpečnosť. Navyše, s prevádzkovateľom, súkromnou spoločnosťou Proton Therapy Center (PTC), odmietla Všeobecná zdravotná poisťovňa uzavrieť zmluvu o úhrade starostlivosti.
Projekt sa podľa informácií HN oneskorí minimálne o rok. Investorom totiž už vlani, po dokončení samotnej stavby, došli peniaze na prípravnú fázu, počas ktorej majú získať certifikácie a zabezpečiť školenie personálu.
Informovali o tom na svojej internetovej stránke ihned.cz Hospodářské noviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy