W. Schäuble odrádza Španielsko od žiadosti o záchranný úver

Berlín 13. septembra (TASR) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na rozdiel od Francúzska nepodporuje Španielsko v prípadnej žiadosti o celkový záchranný úver. Ako povedal, ďalšia požiadavka na záchranu ekonomiky by viedla k novým otrasom na finančných trhoch.
"Nie som z tých, ktorí Španielsko nabádajú, aby požiadalo o celkovú pomoc pre svoju ekonomiku," povedal dnes v rozhovore pre agentúru Bloomberg. Reagoval tak na najnovšie informácie, že Francúzsko tlačí na španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby Madrid požiadal Európsku úniu o záchranný úver a pomohol tak zastaviť šírenie dlhovej krízy. Informovali o tom tri zdroje oboznámené s priebehom rokovaní, ktoré nechceli byť menované.
Podľa týchto zdrojov francúzski predstavitelia chcú, aby Španielsko požiadalo o úver z európskeho záchranného fondu a pomohlo tak skonsolidovať výnosy z dlhopisov juhoeurópskych štátov. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi totiž povedal, že banka podporí záchranný balík neobmedzeným nákupom dlhopisov danej krajiny na sekundárnych trhoch.
Rajoy v stredu (12.9.) vyhlásil, že Španielsko možno nebude potrebovať ďalšiu pomoc nad rámec úveru pre jeho bankový systém, pretože oznámenie ECB, že obnovuje výkup dlhopisov, už stlačilo náklady Španielska na obsluhu dlhov. "Neviem, či je potrebné, aby Španielsko žiadalo o pomoc. Počkajme najprv, ako sa bude v nasledujúcom období vyvíjať riziková prirážka (španielskych dlhopisov)," vyhlásil Rajoy v stredu v parlamente.

Súvisiace články

Aktuálne správy