Počet domácich turistov stúpol v prvom polroku o takmer 6 %

Mierny rast, konkrétne o 1 %, zaznamenal aj počet zahraničných návštevníkov, ktorých na Slovensko zavítalo vyše 660 tisíc. Medziročne si o 3,6 % polepšili aj tržby v odvetví. I

Slovensko si za cieľ svojej dovolenky v prvom polroku tohto roku vybralo viac než milión domácich turistov, čo oproti rovnakému obdobiu vlaňajška predstavuje 5,6-percentný nárast. Mierny rast, konkrétne o 1 %, zaznamenal aj počet zahraničných návštevníkov, ktorých na Slovensko zavítalo vyše 660 tisíc. Ako ďalej vyplýva z údajov Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), medziročne si o 3,6 % polepšili aj tržby v odvetví. Ich celková hodnota dosiahla vyše 123 mil. eur.

„Keďže v roku 2011 bol kvôli majstrovstvám sveta v hokeji štatisticky veľmi silný práve prvý polrok, je tohtoročné, aj keď len mierne prekonanie celkovej návštevnosti potešiteľnou správou pre slovenský cestovný ruch,“ uviedla Zuzana Nemcová, manažérka pre komunikáciu SACR. Z dôvodu poklesu kúpnej sily sa však podľa SACR znížili počty turistov zo susedných štátov. Slovensko navštívilo v prvom polroku až o 9 % menej maďarských turistov, návštevníkov z Poľska ubudlo o 5 %.

Potešiteľný je naopak nárast turistov z nemecky hovoriacich krajín a to Nemcov (1,1 %) a Rakúšanov (4,6 %), ktorých na Slovensko za prvých šesť mesiacov zavítalo viac než 260 tisíc. „Jedným z dôvodov je zrejme záujem o poznávací mestský turizmus v medzisezónnom období a celoročne využívané kúpeľné pobyty,“ vysvetlila Nemcová. Ďalším pozitívnym signálom je podľa Nemcovej aj príchod vyššieho počtu turistov zo zámoria, odkiaľ pricestovalo medziročne o 10 % viac Američanov, o 27 % Číňanov a dokonca aj o vyše desatinu viac Japoncov.

Súvisiace články

Aktuálne správy