Trhy s verdiktom nemeckého súdu počítali, euro si polepšilo

Euro sa po zverejnení verdiktu nemeckého ústavného súdu ohľadom trvalého eurovalu dostalo voči doláru na najsilnejšiu úroveň od začiatku mája. Podľa analytikov však tento verdikt trhy očakávali.

Verdikt nemeckého ústavného súdu, ktorý s podmienkami odobril ratifikáciu trvalého eurovalu, finančné trhy očakávali. „Pozitívne rozhodnutie nemeckého ústavného súdu nad Európskym stabilizačným mechanizmom bolo na trhoch do veľkej miery už započítané. Viacerým investorom však aj napriek tomu po finálnom verdikte spadol kameň zo srdca, keďže prípadný nesúhlas Nemecka s trvalým záchranným mechanizmom by znamenal zmarenie nedávno predstavených plánov Európskej centrálnej banky (ECB) na upokojenie napätej situácie a záchranu eurozóny,“ uviedol analytik VÚB banky Andrej Arady.

Rozhodnutie ústavného súdu je však na trhoch určite vnímané pozitívne pre ďalší vývoj v eurozóne a odzrkadlilo sa to aj na vývoji európskej meny. „Hneď naň reagovali aj trhy a euro sa voči doláru vyšplhalo nad 1,29 USD/EUR. Spolu s vyhláseniami šéfa ECB Maria Draghiho tak ústavný súd vytvoril priestor pre ďalší čas k potrebným krokom,“ reagoval pre agentúru STIA analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Veľmi podstatnou stále otvorenou otázkou do budúcnosti je podľa neho najmä téma bankovej únie a dôležité budú tiež zistenia Trojky z misie v Grécku.

´ Kurz eura voči americkému doláru sa tak podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa po rozhodnutí nemeckého súdu o eurovale dostal na najsilnejšiu úroveň od začiatku mája tohto roka. „Pozitívnejšie reagovali aj rizikové prirážky členských štátov eurozóny,“ konštatoval. V prípade 10-ročných talianskych štátnych dlhopisov klesla riziková prirážka o 11 bázických bodov na 340 bázických bodov, v prípade Španielska sa riziková prirážka zlepšila o 17,5 bázického bodu na 391, v prípade Portugalska sa riziková prirážka 10-ročných štátnych dlhopisov voči nemeckým Bundom zúžila o 16 bázických bodov na 628.

Nemecký ústavný súd v stredu zamietol sťažnosť proti účasti krajiny na trvalom záchrannom mechanizme eurozóny (ESM) a zmluve o rozpočtovej zodpovednosti v EÚ. Súd zároveň rozhodol, že záväzky Nemecka v rámci mechanizmu nemôžu bez predchádzajúceho súhlasu parlamentu prekročiť súčasných 190 mld. eur. Konkrétne rozhodnutia ESM taktiež musia podliehať súhlasu oboch komôr parlamentu.

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) s úverovou kapacitou 500 mld. eur. ESM mal pôvodne fungovať od 1. júla, čakalo sa však na rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktorý skúmal námietky proti podpisu Berlína pod trvalý euroval. Odporcovia trvalého záchranného mechanizmu namietali, že prijatie tohto nástroja bude znamenať zásah do právomoci parlamentu rozhodovať o nakladaní s peniazmi daňových poplatníkov. Takzvaný trvalý euroval nemecký parlament schválil koncom júna. Ratifikáciu však zdržal nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý požiadal ústavný súd o stanovisko.

Súvisiace články

Aktuálne správy