Papierenské podniky hlásia rast tržieb

Tržby slovenských papierenských podnikov za prvý polrok vzrástli o 8 % z vlaňajších 422,236 mil. eur na tohtoročných 459,548 mil. eur.

Celkové tržby desiatich firiem združených v Zväze celulózo-papierenského priemyslu (ZCPP) za prvý polrok vzrástli o 8 % z vlaňajších 422,236 mil. eur na tohtoročných 459,548 mil. eur. Znížili sa však tržby podnikov z exportu, a to o 1,6 percenta, z 345,315 mil. eur na 339,715 mil. eur. Ako v stredu informoval generálny sekretár ZCPP Juraj Dlhopolček, export pritom dosiahol 73,9 percentný podiel na celkových tržbách.

Nerovnomerný vývoj odvetvia tak pokračuje aj v tomto roku. „Neustále rastú náklady, tentoraz za prvý polrok 2012 medziročne až o 8 percent. Pokračovali rasty cien vstupov od dreva, cez zberový papier a buničiny, až po energie. Obchodné reťazce stálym tlakom na ceny neumožňujú firmám rýchlo reagovať na zdražovanie vstupov a premietať ich do realizačných cien výrobkov,“ uviedol Dlhopolček.

Papierenským podnikom robia problémy aj úsporné opatrenia v inštitúciách, ako aj v domácnostiach, ktoré znížili odbyt toaletného papiera a hygienických vreckoviek. „Avizované opatrenia na budúci rok spočívajúce vo zvyšovaní daňového zaťaženia a znižovaní kúpnej sily obyvateľstva nedávajú veľa dôvodov na optimizmus. Navyše ekonomiky mnohých krajín EU sa prepadli, či prepadajú do recesie, a tak aj možnosti umiestňovania výrobkov na týchto trhoch sú obmedzené,“ skonštatoval Dlhopolček.

Celulózovo-papierenské odvetvie patrí k najvýkonnejším odvetviam slovenskej ekonomiky. Spolu 10 firiem združených ZCPP pokrýva 100 % výroby vláknin a papiera v SR a väčšinu výroby tovaru v celom odvetví. Celulózu vyrába najväčšia firma v tomto odvetví v SR Mondi SCP, a. s., Ružomberok a Bukóza Holding, a. s., Hencovce. Najväčšími spracovateľmi zberového papiera sú Metsa Tissue Slovakia, s. r. o., Žilina a SHP Harmanec, a. s., Harmanec. V prvom polroku firmy združené vo zväze zamestnávali spolu 2 842 ľudí s priemernou mesačnou mzdou 1 164 eur, za šesť mesiacov preinvestovali spolu vyše 11,5 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy