Za salmonelu v mäsa Hyza nemôže

Pridajte názor  Zdroj: SITA

12. 9. 2012 - "Podnik mal presný zoznam odberných miest a predajní, kde bol podozrivý výrobok distribuovaný a v priebehu 24 hodín ho vedel stiahnuť z pultov, čiže nemohlo dôjsť k ďalšej kontaminácii a ohrozeniu zdravia občanov,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Hydinársky priemysel na Slovensku je v otázke ochrany pred salmonelou a inými nákazami na najvyššej úrovni v Európskej únii (EÚ). Vyhlásil to Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR na utorkovom stretnutí s generálnym riaditeľom spoločnosti Hyza Karolom Poneszom v súvislosti s nálezom salmonely v mrazenom mäse. Kvalita hydiny zo slovenských fariem je podľa neho zaručená. "Samozrejme, úplné odstránenie nálezov nie je možné ani na Slovensku, ale ani vo svete, nakoľko zdrojov infikovania potravín vstupujúcich od chovu, výroby až po predaj je mnoho,“ skonštatoval Bíreš.

Stretnutia sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Topoľčanoch Magdaléna Snopeková a predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS). Pri takom množstve, aké vyrobí Hyza, nie je podľa Snopekovej možné skontrolovať každý jeden výrobok. Avšak v prípade podozrenia na nákazu sa dá rýchlo zareagovať a dopátrať sa k zdroju a kontaminovaný výrobok stiahnuť z predaja. "Vo výrobnom i v skladovacom procese boli dodržané všetky bezpečnostné a zdravotné postupy. Kontrola vylúčila vznik nálezu salmonely v spoločnosti HYZA," vyhlásila Snopeková.

Šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek poukázal na výhody slovenských výrobkov pri ochrane spotrebiteľov. "Podnik mal presný zoznam odberných miest a predajní, kde bol podozrivý výrobok distribuovaný a v priebehu 24 hodín ho vedel stiahnuť z pultov, čiže nemohlo dôjsť k ďalšej kontaminácii a ohrozeniu zdravia občanov,“ uviedol minister. Dodal, že v prípade, ak by mäso pochádzalo z nelegálnych dovozov, inšpektori by nevypátrali nič ani po troch mesiacoch.