Trojka dala Portugalsku viac času na konsolidáciu verejných financií

Lisabon 11. septembra (TASR) – Medzinárodní veritelia dali Portugalsku viac času na sanáciu verejných financií. Krajina musí znížiť rozpočtový schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2014 a nie už v roku 2013. Dnes to povedal dnes portugalský minister financií Vitor Gaspar pri príležitosti skončenia piatej hodnotiacej návštevy delegácie takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).
Trojka pre tento rok dovolila zvýšiť cieľový schodok zo 4,5 % na 5 % HDP a v roku 2013 na 4,5 % z 3 % HDP. V roku 2014 chce vláda hospodáriť s deficitom maximálne 2,5 % HDP. Trojka aj napriek zmierneniu úsporných cieľov ocenila konsolidačné úsilie stredo-pravej vlády premiéra Pedra Passosa Coelha a uviedla, že krajina urobila "výrazné pokroky" pri sanácii verejných financií.
Portugalsko je od roku 2011 závislé od medzinárodnej finančnej pomoci. Ministerstvo financií pred dvom týždňami oznámilo, že pre prepad daňových príjmov v dôsledku recesie nemôže bez dodatočných úsporných opatrení splniť tohtoročný rozpočtový cieľ hospodáriť s deficitom 4,5 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy