Nemecký ústavný súd odmietol podanie Gauweilera proti rozhodnutiu ECB

Karlsruhe 11. septembra (TASR) – Nemecký ústavný súd dnes oznámil, že v zrýchlenom konaní odmietol podanie politika vládnej koaličnej strany CSU Petra Gauweilera proti programu Európskej centrálnej banky (ECB) nakupovať štátne dlhopisy. O stanovisku k nemu sa v pondelok (10. 9.) radil jeho druhý senát. Odmietnutie podania umožní súdu, aby v stredu (12.9.) vyslovil výrok k projektu trvalého eurovalu, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) a o jeho súlade so zmluvami o Európskej únii. Súčasne sa vyjadrí aj k námietkam voči takzvanému fiškálnemu balíčku, ktorý má prispieť ku koordinácii fiškálnej politiky členov eurozóny a kontrole bánk v Európe.
Gauweiler chcel iniciatívou dosiahnuť, aby súd v Karlsruhe odložil zverejnenie výroku k EMS. Trvalý euroval mal vstúpiť do platnosti 1. júla, ale proti nemu podali v Nemecku námietky na ústavný súd viaceré opozičné skupiny. Členom jednej je aj Gauweiler. Bývalý nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher označil vo svojom článku v denníku Tagesspiegel žaloby na ústavný súd voči euru za zneužívanie práva.
Ústavný súd má podľa Genschera za úlohu chrániť funkčnosť ústavných orgánov. To platí aj na pokusy zneužiť právo podania na tento súd s cieľom, "aby sa zastavil zjednocovací proces v Nemecku a z Nemecka ho sťažiť v Európe, alebo ho dokonca zastaviť".
Podľa Genschera ústava ako základný zákon obsahuje nielen oprávnenie, ale dokonca aj povinnosť prispievať k európskej integrácii. Podľa ústavy má Európa slúžiť svetovému mieru, a to sú pre všetky ústavné orgány záväzné ústavné povinnosti.
Informoval o tom nemecký denník Die Welt.de

Súvisiace články

Aktuálne správy