Trhmi zamávali Monti a Hollande

Bratislava 11. septembra (TASR) – Úvodný deň týždňa sa niesol na európskych parketoch v úplne opačnej nálade, ako tomu bolo na konci minulého týždňa po upokojujúcich správach z ECB.
Trhy vystrašili správy z nedeľňajšieho (9.9.) stretnutia talianskeho premiéra Maria Montiho s finančnými a podnikateľskými lídrami krajiny na zasadnutí Ambrosetti Forum. Monti upozornil, že jeho dočasný mandát sa pomaly kráti a investori by si mali opäť začať zvykať na iných talianskych politikov. Monti je totiž jediným nevoleným predsedom vlády z krajín eurozóny a nemá tak na výkon svojej funkcie tradičné obdobie 4 rokov. Po týchto informáciách sa výnos z 10-ročných talianskych dlhopisov na sekundárnom trhu zvýšil z 5,03 % na 5,16 %.
Francúzska hlava štátu, Francois Hollande, znížila odhad tempa rastu francúzskej ekonomiky z 1,2 % na 0,8 %. Okrem toho Hollande odhalil časť budúcoročného rozpočtu, v ktorom počíta so zmrazením verejných výdavkov a balíčkom opatrení vo výške 30 miliárd eur v snahe znížiť deficit krajiny zo súčasných 4,5 % pod úroveň 3 % HDP. K tomuto cieľu by mala dopomôcť aj rysujúca sa dohoda medzi vládou a súkromným sektorom, podľa ktorej by sa mal proces prijímania nových ľudí do zamestnania výrazne zjednodušiť a pracovný trh by mal byť flexibilnejší. Toto opatrenie by malo vstúpiť do platnosti na konci tohto roka.
Európske akciové indexy tak ukončili úvodný deň týždňa v miernych stratách: FTSE 100 -0,03 %, CAC 40 -0,37 %, DAX -0,01 %, IBEX 35 -0,32 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 poklesol o 0,22 % a uzavrel na úrovni 271,69 bodu.
Na druhej strane Atlantiku zaujala správa o predaji časti vládneho podielu v spoločnosti AIG. Americká vláda predá za takmer 18 miliárd USD svoj väčšinový podiel, pričom ten sa zníži z 53 na zhruba 20 %. V USA sa taktiež rozbieha diskusia o ťažbe ropy. Niekoľko analytikov totiž tvrdí, že Spojené štáty by v prípade zefektívnenia celého procesu ťažby mohli byť úplne nezávislé od dovozu čierneho zlata z krajín OPEC. Tamojšie trio akciových indexov uzavrelo seansu nasledovne: Dow Jones -0,40 %, S&P 500 -0,56 % a Nasdaq -1,03 %. 
TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy