Írska ekonomika tento rok vzrastie o 0,4 % a na budúci o 1,4 %

Dublin 10. septembra (TASR) – Úspech záchranného programu pre Írsko závisí od toho, či dostane od svojich európskych partnerov väčšiu pomoc, a od zlepšenia ekonomickej situácie mimo Írska, uviedol dnes Medzinárodný menový fond (MMF).
Fond znížil svoju prognózu rastu írskej ekonomiky. Tento rok sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny podľa aktuálnej predpovede zvýši o 0,4 %, a nie o 0,5, ako predpovedal MMF v júni. Pre budúci rok bola revízia výraznejšia – tempo rastu by malo dosiahnuť len 1,9 %, a nie 1,4 %.
Zhoršenie konjunkturálnych vyhliadok podľa MMF znamená, že pre Írsko bude ťažšie plnenie jeho fiškálnych cieľov. Strednodobý scenár, ktorý počíta v rokoch 2014 až 2017 s priemerným rastom na úrovni 2,75 %, predpokladá, že dlhová kríza eurozóny sa vyrieši v priebehu budúceho roka.
Ak by priemerné tempo rastu HDP dosiahlo v strednodobom horizonte len 0,5 % ročne, verejný dlh Írska by do roku 2017 vzrástol na 129 % HDP namiesto toho, aby dosiahol na budúci rok vrchol na úrovni 119 % HDP, uvádza sa v správe MMF. "Ak sa riziká ohrozujúce rast zhmotnia, vplyv na vývoj krehkých verejných financií by bol vážny a mal by negatívne dôsledky na Európu."

Súvisiace články

Aktuálne správy