V Poľsku skrachovaný fond Amber Gold robí problémy premiérovi Tuskovi

Varšava/Praha 10. septembra (TASR) – Kauza skrachovaného investičného fondu Amber Gold sa stáva čoraz viac politickou záležitosťou, nepríjemnou pre premiéra Donalda Tuska. Jeho prepojenie s prípadom prostredníctvom syna Michala využila opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS). Uvádza to na internetovom portáli český denník E15.
PiS chce presne vedieť, ako informácie dostal v máji predseda vlády od tajnej služby a čo s nimi urobil. Preto sa strana obrátila na prokuratúru s oznámením, že Tusk mohol porušiť zákon.
Gdanský Amber Gold skrachoval v polovici augusta a zanechal po sebe tisíce poškodených klientov. Podľa prokuratúry fond fungoval na princípe pyramídovej hry. Peniaze od nových klientov neinvestoval do nákupu zlata, ako sľuboval, ale vyplácal ich starším vkladateľom.
Médiá uvádzajú, že ide najmenej o škandál desaťročia. Pád fondu vyvolal vlnu kritiky, ktorá je namierená proti pasivite úradov. Informácie o tom, že Amber Gold je zrejme pochybnou spoločnosťou a pôsobí bez licencie, mala prokuratúra od roku 2009.
Syn premiéra Tuska všetky obvinenia, že má niečo spoločné so skrachovanou spoločnosťou, popiera. Médiám sa priznal, že ho otec pred Amber Gold v júni varoval. Jeho slová a výpoveď ministra vnútra Jaceka Cichockého v Sejme, poľskom parlamente, vrhajú podozrenie na premiéra, že mal informácie o pochybnom fonde od tajných služieb, ale poskytol ich len potomkovi, ale nie verejnosti.
Podľa najnovších informácií sa už prihlásilo takmer 6000 ľudí, ktorých fond poškodil o 290 miliónov zlotých (236,93 milióna eur).
Zakladateľ fondu Marcin Plichta mal v rokoch 2005 až 2010 deväťkrát problémy s poľskými zákonmi, ale vždy dostal len podmienečný trest. Poliaci sa teraz pýtajú, ako je možné, že napriek deliktom mohol tento človek zakladať ďalšie a ďalšie spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy