Trhy oživilo rozhodnutie ECB

Bratislava 10. septembra (TASR) – Hlavnou udalosťou minulého týždňa bola konferencia Európskej centrálnej banky (ECB). Konferencia zatienila aj piatkové (7.9.) kritické dáta NFP z amerického trhu práce.
Európske akcie pokračovali v raste aj v pondelok (3.9.). Od tohto dňa obchodníci upriamovali zrak na centrálnu banku v eurozóne. S tým, ako sa šírili správy o nákupoch dlhopisov Európskou centrálnou bankou, sa kapitál presúval do krátkodobého španielskeho a talianskeho dlhu a výnosy týchto cenných papierov sa znížili takmer o polovicu, bez akéhokoľvek priameho zásahu centrálnej banky.
Vo štvrtok (6.9.) tak prišlo na lámanie chleba. Najprv analytikov prekvapilo, keď ECB nezmenila úrokové sadzby a hlavná sadzba tak ostala na 0,75 %. Trh pritom očakával zníženie o 25 bázických bodov. Následne sa k tomu na konferencii vyjadril aj šéf ECB Mario Draghi a povedal, že zníženie sadzieb by nemalo žiadny efekt. Draghi sa venoval spomínanému nákupu dlhopisov. ECB bude plne znášať následky defaultu krajiny, ktorej dlhopisy bude vlastniť. Nákupy nebudú limitované sumou a ECB taktiež neoznámila strop pre výnosy dlhopisov. Draghi taktiež spomenul, že nákupy budú sterilizované. Skupovanie dlhopisov sa môže týkať aj krajín, ktoré už o pomoc požiadali. ECB tak oficiálne začala monetizovať európsky dlh, čo z dlhodobého hľadiska musí mať na spoločnú menu negatívny vplyv.
Miera nezamestnanosti v USA poklesla na 8,1 %. Tvorba nových pracovných miest však zaostala a bolo vytvorených len 96.000 miest. To dalo väčšiu pravdepodobnosť novému kolu monetárnych stimulov od Fedu. Po dátach sa nechal počuť hlavný stratég Goldman Sachs Jan Hatzius, že výsledky NFP sú jasným znakom toho, že Fed bude konať.
Akciové trhy si tak užili nevídaný rast a nasledovalo ich aj zlato. Drahý kov sa dostal na úroveň 1745 dolárov za uncu, kde bol naposledy vo februári 2012. Akciový index SP500 sa dostal na 1440 bodov, kde sa obchodoval naposledy v roku 2008.
TASR informoval Peter Bukov, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy