Taliansko aj Rakúsko revidovali HDP v 2. kvartáli smerom nadol

Rím/Viedeň 10. septembra (TASR) – Talianska ekonomika sa v 2. štvrťroku 2012 prepadla viac, ako naznačoval rýchly odhad a tempo rastu rakúskej ekonomiky bolo takmer zanedbateľné, slabšie, ako sa čakalo. Vyplýva to zo spresnených výsledkov štatistických úradov v oboch krajinách.
Podľa údajov, ktoré poskytol rímsky ISTAT, sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska v 2. štvrťroku znížil o 0,8 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, a nie o 0,7 %, ako signalizoval rýchly odhad. Výkon tretej najväčšej ekonomiky eurozóny pritom klesol už štvrtý kvartál v rade, čo vyvoláva obavy, či sa vláde v Ríme podarí dosiahnuť tento rok fiškálne ciele, keďže slabší výkon ekonomiky znamená aj nižšie rozpočtové príjmy.
V medziročnom porovnaní sa HDP Talianska prepadol o 2,6 %, pričom podľa rýchleho odhadu mal klesnúť o 2,5 %.
Ani správy z Rakúska nie sú veľmi priaznivé. Ekonomika krajiny totiž v 2. štvrťroku podľa spresnených údajov vzrástla iba o 0,1 %, namiesto o 0,2 %.
Štatistiky tiež ukázali, že export zo susednej republiky sa za tri mesiace do konca júna zvýšil o 0,3 % a import vzrástol o 0,2 %, zatiaľ čo výdavky domácností stagnovali a vládne výdavky stúpli o 0,2 %, rovnako ako investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy