Bundesbanka zatienená

Hlavnou udalosťou minulého týždňa bola určite konferencia Európskej centrálnej banky, ktorá sa konala vo štvrtok. Táto konferencia zatienila aj piatkové kritické dáta NFP z amerického trhu práce. Poďme však pekne po poriadku. Nový obchodný mesiac začal v pomalom tempe a hneď prvý septembrový deň sme videli skrátené obchodovanie, kvôli americkému sviatku práce. Európske akcie pokračovali v raste aj v pondelok. Od tohto dňa obchodníci upriamovali zrak na centrálnu banku v Eurozóne. S tým, ako sa šírili správy o nákupoch dlhopisov ECBčkou sa tak kapitál presúval do krátkodobého španielskeho a talianskeho dlhu a výnosy týchto cenných papierov sa znížili takmer o polovicu, bez akéhokoľvek priameho zásahu centrálnej banky.

Vo štvrtok tak prišlo na lámanie chleba. Najprv sme sa dočkali malého prekvapenia, keď ECB nezmenila úrokové sadzby a hlavná sadzba tak ostala na 0.75%. Trh pritom očakával zníženie o 25 bázických bodov. Následne sa k tomu na konferencii vyjadril aj samotný Draghi a povedal, že zníženie sadzieb by nemalo žiadny efekt. Následne sa guvernér Draghi povenoval spomínanému nákupu dlhopisov. ECB nebude mať senioritu pri nákupe dlhopisov, teda bude plne znášať následky defaultu krajiny, ktorej dlhopisy bude vlastniť. Nákupy nebudú limitované sumou a ECB taktiež neoznámila strop pre výnosy dlhopisov. Sústrediť sa bude na krátky koniec výnosovej krivky, teda do 3 rokov, keďže väčšina emisií štátov prebieha práve tu. Draghi taktiež spomenul, že nákupy budú sterilizované. A skupovanie dlhopisov sa môže týkať aj krajín, ktoré už o pomoc požiadali. ECB tak oficiálne začala monetizovať európsky dlh, čo z dlhodobého hľadiska musí mať na spoločnú menu negatívny vplyv. Snáď jediný človek proti tomuto kroku bol guvernér Bundesbanky Jens Weidmann, ktorý prevzal mandát po Axelovi Weberovi. Weber rezignoval práve vďaka spolitizovanosti ECB a jej holubičom postoji k monetárnej politike. Podobný krok tak možno vykoná aj Weidmann. Trh si napriek tomu po tejto konferencii užíval výraznú rally a nákupy sme videli na všetkých rizikových aktívach.

Pred piatkovými dátami z trhu práce v USA sme videli mierny výber ziskov, no ten bol len veľmi krátky. O 14.30 boli zverejnené výsledky. Miera nezamestnanosti v USA poklesla na 8.1 percent z predchádzajúceho výsledku 8.3 percent. Tvorba nových pracovných miest však zaostala a bolo vytvorených len 96 000 miest oproti minulému výsledku 163 000. To tak dodalo väčšiu pravdepodobnosť novému kolu monetárnych stimulov od Fedu. Po dátach sa nechal počuť hlavný stratég Goldman Sachs Jan Hatzius, že výsledky NFP sú jasným znakom toho, že Fed bude konať.

Akciové trhy si tak užili nevídaný rast a nasledovalo ich aj zlato. Drahý kov sa dostal na úroveň 1745 dolárov za uncu, kde bol naposledy vo februári 2012. Akciový index SP500 sa dostal na 1440 bodov, kde sa obchodoval naposledy v roku 2008.

Z korporátnych pohybov môžeme spomenúť akcie finančného sektora, ktorý prudko rástol. Môžu za to hlavne už spomínané faktory, teda nákup dlhopisov ECBčkou a horšie výsledky NFP z USA, ktoré budú podporovať nové monetárne stimuly. Prvý obrázok zobrazuje francúzsku banku Societe Generale, ktorá získala za tento týždeň 16 percent a druhý graf poukazuje na nemeckého giganta Deutsche Bank. Ten si prilepšil o 11 percent.

 

 

Tento týždeň uvidíme nasledujúce makroekonomické dáta: HDP z Japonska, Nemecký bežný účet platobnej bilancie, Sentix dôveru investorov v Eurozóne, Obchodnú bilanciu z USA, Veľkoobchodné zásoby v USA, FOMC rozhodnutie o úrokoch, CPI z Eurozóny a Prieskum dôvery spotrebiteľov podľa univerzity v Michigane.

Súvisiace články

Aktuálne správy