Španielsko nepožiada o záchranu, pokiaľ nebudú jasné jej podmienky

Madrid 9. septembra (TASR) – Španielsko nepožiada o záchranu, pokiaľ nebudú úplne jasné jej podmienky, uviedli vládne zdroje z Madridu. To signalizuje dlhý pat medzi vládou premiéra Mariana Rajoya a európskymi inštitúciami.
Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi vyhlásil, že banka pomôže znížiť Španielsku náklady na obsluhu dlhu. Dodal však, že s pomocou budú spojené striktné podmienky, a banka ukončí nákupy dlhopisov, ak vlády krajín, ktorým ECB poskytne pomoc, nebudú plniť príslušné podmienky. Rajoyova vláda trvá na tom, že požiada o pomoc len v prípade, ak bude pripravená.
Podľa britského denníka Financial Times (FT) Rajoy teraz musí prijať rozhodnutie, ktoré určí jeho ďalšiu politickú kariéru a bude mať veľký vplyv na vyústenie európskej dlhovej krízy. "Loptička je na našej strane kurtu, keďže vláda bude musieť verejne požiadať o pomoc," myslí si profesor na prestížnej barcelonskej ekonomickej univerzite Esade Jordi Fabregat.
Španielsky premiér si je vedomý, aké katastrofálne dôsledky by mala priama žiadosť o finančnú pomoc na budúcnosť jeho vlády, ktorá sa dostala k moci aj vďaka sľubu, že Španielsko sa vyhne osudu krajín, ako sú Grécko, Portugalsko a Írsko.
Draghi dal jasne najavo, že ECB nebude nakupovať španielske dlhopisy, ak Madrid nezrealizuje tvrdé reformy. To znamená, že podmienky by boli podstatne prísnejšie, než v prípade pomoci na konsolidáciu bankového sektora v celkovej hodnote 100 miliárd eur, o ktorú Madrid požiadal v júni.
Najhorším by z pohľadu vlády bol príchod inšpektorov takzvanej Trojky, zloženej z ECB, Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Draghi však vyhlásil, že dáva prednosť tomu, aby každý prípadný program pomoci monitoroval MMF.
Európski predstavitelia sú rozdelení v názore na to, ako tvrdo majú tlačiť na Rajoya, aby požiadal o program výkupu dlhopisov cez euroval, čo Draghi stanovil ako podmienku akejkoľvek akcie ECB. Nemenovaný predstaviteľ EÚ, ktorý je zapojený do týchto diskusií, uviedol, že Francúzsko najviac tlačí na Španielsko, aby požiadalo o pomoc. Paríž totiž verí, že to upokojí turbulentné dlhopisové trhy periférie eurozóny. Myšlienku podporuje aj Nemecko, ale požaduje odklad pre domáce politické dôvody. Vláda sa totiž obáva schvaľovania ďalšieho záchranného balíka v Spolkovom sneme (Bundestag).
Ďalší predstaviteľ EÚ uviedol, že Rajoy zrejme bude musieť nakoniec pomoc prijať. Draghi mu to sťažil, keďže trvá na tom, že podmienkou pomoci ECB je záchranný program, ktorého súčasťou sú tvrdé reformy, rovnako ako na monitorovaní programu expertmi MMF.
Ľudia blízki Rajoyovi sú presvedčení, že Španielsko nemá naponáhlo a požiada o pomoc, ak bude "primeraná jeho potrebám". "Keď žiadate banku o úver, tiež si dobre preštudujete jeho podmienky," uviedol jeden z madridských zdrojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy