Žiadosť o aktiváciu programu ECB nemusí znamenať ďalšie úspory

Paríž 8. septembra (TASR) – Krajiny, ktoré požiadajú Európsku centrálnu banku (ECB) o aktiváciu nového programu nákupu dlhopisov, možno nebudú musieť pristúpiť k ďalším úsporným opatreniam, pretože niektoré už urobili výrazné kroky v tomto smere. Povedal to dnes člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure.
Tieto vyjadrenia by mohli zmierniť určité obavy v Španielsku, od ktorého analytici očakávajú, že požiada ECB o aktiváciu programu. Coeure pre rozhlasovú stanicu France Inter povedal, že cieľom programu ECB "nie je pridávať k súčasným úsporám ešte ďalšie".
"Intervencia ECB môže fungovať len vtedy, ak sa krajiny dostanú na cestu ekonomického rastu, čo im umožní znížiť dlh," povedal Coeure. "Neznamená to teda nevyhnutne rozšírenie úsporného programu. Je známe, že niektoré krajiny už prijali potrebné kroky, takže nebude nutné klásť na ne ďalšie požiadavky," dodal.
ECB vo štvrtok (6.9.) napriek nesúhlasu nemeckej centrálnej banky oznámila nový program nákupu dlhopisov zadlžených krajín eurozóny s cieľom znížiť ich vysoké náklady na obsluhu dlhu. Podľa šéfa ECB Maria Draghiho však program, v rámci ktorého bude banka nakupovať krátkodobé vládne dlhopisy na sekundárnom trhu, bude možné využiť len po splnení určitých podmienok vrátane toho, že štáty najskôr požiadajú o finančnú pomoc z európskych záchranných fondov.

Súvisiace články

Aktuálne správy