Portugalsko oznámilo ďalšie opatrenia na splnenie úverových podmienok

Lisabon 8. septembra (TASR) – Portugalsko zavedie ďalšie úsporné opatrenia s cieľom dodržať plnenie podmienok stanovených medzinárodnými veriteľmi. Oznámil to v piatok (7.9.) vo večerných hodinách portugalský premiér Pedro Passos Coelho.
V rámci nového úsporného balíka sa v budúcom roku zvýšia príspevky zamestnancov do systému sociálneho zabezpečenia z terajších 11 % z hrubej mesačnej mzdy na 18 %. Naopak, zamestnávateľom sa tento príspevok zníži z 23,75 % na 18 %. Cieľom tohto kroku je podpora tvorby pracovných miest. Navyše, vláda zruší zamestnancom vo verejnom sektore 14. plat a plánuje zvýšiť aj daň zo zisku veľkých firiem, ako aj dane najbohatšej skupine obyvateľov. Podrobnosti v tomto smere však Passos Coelho nezverejnil.
Portugalská vláda predpokladá, že tento rok klesne ekonomika o 3,3 %. Ministerstvo financií zverejnilo prognózu, v rámci ktorej počíta s tým, že príjmy do rozpočtu z daní budú o 2 miliardy eur nižšie než sa pôvodne očakávalo. Na druhej strane, štát zaťažuje vysoká nezamestnanosť, ktorá dosahuje 15,7 %.
Krajina pritom musí znižovať aj rozpočtový schodok, aby splnila podmienky úverovej dohody s medzinárodnými veriteľmi. Portugalsko v roku 2011 požiadalo Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc, ktorú mu neskôr schválili v objeme 78 miliárd eur. V rámci stanovených podmienok Lisabon musí v tomto roku stlačiť rozpočtový deficit na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Analytici ale očakávajú, že sa to vláde nepodarí a schodok dosiahne viac než 5 % HDP. Minulý rok vláda dokázala stlačiť deficit na 4,2 % HDP, ale iba vďaka tomu, že štyri najväčšie banky v krajine presunuli do štátneho rozpočtu okolo 6 miliárd eur zo svojich dôchodkových fondov.
"Finančná kríza, ktorá zasiahla našu krajinu, sa ešte neskončila," povedal premiér a dodal, že rastúca neistota v súvislosti s dlhovou krízou v Európe vláde komplikuje situáciu. "Najväčším problémom v súčasnosti je vysoká nezamestnanosť," pokračoval Pedro Passos Coelho, ktorý len pred dvomi dňami po rokovaní s medzinárodnými veriteľmi prvýkrát priznal, že vláda sa asi nebude môcť vyhnúť zvyšovaniu daní.
Takzvaná Trojka medzinárodných veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka a MMF) momentálne hodnotia pokrok Portugalska v plnení úverových podmienok, aby rozhodli o poskytnutí ďalšej splátky z úveru. Tá by mala predstavovať 4,3 miliardy eur. Doteraz Portugalsko získalo zo 78-miliardového balíka 57,1 miliardy eur.
Informovali o tom agentúry AP a DPA a na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal.

Súvisiace články

Aktuálne správy