Miera inflácie v Slovinsku v auguste zrýchlila

Ľubľana 2. septembra (TASR) – Medziročná miera inflácie v Slovinsku v auguste zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň za šesť mesiacov. Informoval o tom štatistický úrad v Ľubľane.
Podľa najnovších údajov sa spotrebiteľské ceny v Slovinsku, ktoré sa stalo prvým postkomunistickým členom eurozóny, v auguste zvýšili medziročne o 2,9 %. Na porovnanie, v júli vzrástli ceny tovarov a služieb v krajine o 2,4 %. Augustová inflácia zároveň dosiahla rovnakú úroveň ako vo februári tohto roka.
Zo štatistík tiež vyplýva, že minulý mesiac sa v Slovinsku najviac zvýšili ceny dopravy, a to o 4,5 %, zatiaľ čo bývanie a energie zdraželi o 4,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 3,7 % a oblečenie a obuv o 1,8 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Slovinsku v auguste o 0,7 % a za prvých osem mesiacov 2012 sa zvýšili o 2,5 %.
Štatistický úrad tiež zverejnil údaje o vývoji na trhu práce, ktoré ukázali, že miera nezamestnanosti v Slovinsku v 2. kvartáli klesla na 8,2 % z 8,6 % v prvých troch mesiacoch roka. Počet ľudí bez práce sa v období apríl-jún znížil na 82.000 z 87.000 v predchádzajúcom kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy