Španielsko zváži, či požiada Európu o ďalšiu finančnú pomoc

Madrid 2. septembra (TASR) – Španielsko zváži, či požiada Európu o ďalšiu finančnú pomoc nad rámec úveru vo výške 100 miliárd eur pre svoj bankový sektor. Uviedol to premiér Mariano Rajoy v rozhovore, ktoré dnes zverejnili viaceré európske noviny. Vyhlásil tiež, že Španielsko už plní podmienky prvého úveru a nevidí dôvod, prečo by mala byť prípadná ďalšia pomoc spojená s novými podmienkami.
Rajoy povedal, že chce najskôr vidieť detaily programu výkupu dlhopisov štátov eurozóny Európskou centrálnou bankou (ECB), kým sa rozhodne, či požiada o pomoc.
"Ak budem presvedčený, že je to dobré pre Európu ako celok, pre euro a pre Španielsko, potom to urobím, a keď nie, tak nie," odpovedal na otázku španielskych novín ABC, či bude žiadať ďalšiu pomoc.
V eurozóne sa rozprúdila búrlivá diskusia o tom, či má ECB nakupovať dlhopisy štátov, ktoré zápasia s vysokými úrokmi, alebo nie. Zatiaľ čo krajiny ako Španielsko alebo Taliansko, na ktoré finančné trhy vyvíjajú najväčší tlak sú za, Nemecku, ale ani Fínsku a Holandsku, teda štátom, ktoré si udržali najvyšší rating, sa tento návrh nepáči. Nemec Jörg Asmussen, člen Výkonnej rady ECB, napríklad požaduje, aby banka nakupovala dlhopisy len v prípade, že daná krajina schváli program reforiem a na jeho realizáciu bude dozerať Medzinárodný menový fond.
Španielsko má však už teraz problémy so zavádzaním úsporných opatrení, ktoré mu majú pomôcť stlačiť rozpočtový deficit v tomto roku tak, ako sľúbilo Bruselu. Aj finančné problémy bankového sektora, ktorý po spľasnutí realitnej bubliny zápasí s nesplácanými úvermi, komplikujú vláde snahu o redukciu deficitu a oživenie ekonomiky. Rajoy sa zdráha zaviesť ďalšie škrty, obáva sa totiž, že sa potom recesia ešte zhorší.
Nemecko má zase strach, že ECB sa v prípade nákupu dlhopisov problematických krajín eurozóny vystaví príliš veľkému riziku. Guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann už údajne pohrozil rezignáciou, ak ECB obnoví výkup dlhopisov. Prezident ECB sa zase snaží nájsť kompromisné riešenie ešte pred najbližším zasadaním Rady guvernérov 6. septembra.
Podľa Rajoya vysoké výnosy zo španielskych dlhopisov odrážajú skôr obavy investorov o budúcnosť eurozóny ako situáciu v španielskej ekonomike. Domnieva sa tiež, že súčasný stav, keď si niektoré štáty eurozóny požičiavajú peniaze na trhu s negatívnym výnosom, a iným náklady na obsluhu dlhu stúpajú až ku kritickej hranici, sa musí skončiť.
"Musíme vyriešiť problém s príliš veľkými rozdielmi medzi výnosmi," povedal nemeckým novinám Bild am Sonntag. Dodal, že eurozóna musí rozptýliť všetky pochybnosti o zachovaní menovej únie.
Prezident ECB Draghi navrhuje, nech krajina, ktorá chce, aby ECB kupovala jej dlhopisy, najskôr požiada o pomoc z eurovalu a prijme podmienky s tým spojené.
Tri zdroje z eurozóny, ktoré nechceli byť menované, medzitým agentúre Reuters povedali, že Španielsko už rokuje s partnermi v eurozóne o týchto podmienkach, aj keď oficiálne ešte o pomoc nežiadalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy