Vláda musí urobiť viac pre podporu hospodárskeho rastu

Londýn 2. septembra (TASR) – Britská ekonomika, ktorá sa tento rok prepadla do recesie, sa začína pomaly "hojiť". Vláda ale musí urobiť viac pre podporu jej rastu, napríklad urýchliť projekty rozvoja infraštruktúry, zväčšiť kapacitu letísk a vytvoriť banku pre malých podnikateľov, aby získali prístup k úverom. Vyhlásil dnes minister financií George Osborne v rozhovore pre BBC.
Osborne sa stal terčom kritiky viacerých členov vládnej Konzervatívnej strany, ktorí žiadajú, aby buď zmenil svoju politiku a urobil viac pre oživenie ekonomiky, alebo sa vzdal ministerského kresla.
"Naša ekonomika sa už hojí, pribúdajú nové pracovné miesta. Vyžaduje si to však čas, neexistuje jednoduchá cesta k zázračnému uzdraveniu," uviedol minister.
Vláda podľa neho podnikne kroky na urýchlenie rozvoja infraštruktúry. Na budúci týždeň predstaví návrh legislatívy, ktorý jej umožní zaručiť sa za tieto projekty.
Jedným z nich je aj kontroverzná výstavba tretej dráhy na londýnskom letisku Heathrow, ktorú konzervatívci pred voľbami striktne odmietali a nepáči sa ani ochranárom, či obyvateľom z okolia letiska.
Osborne tiež pripomenul, že ožívanie ekonomiky brzdí aj nízky objem poskytovaných úverov. Navrhuje preto vytvorenie banky pre malých podnikateľov, aby mali možnosť získať peniaze na rozvoj svojich firiem a pomohli tak ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy