FROB poskytne Bankia okamžitú likviditu

Madrid 1. septembra (TASR) – Španielsky fond na záchranu bánk (FROB) poskytne okamžitú likviditu problematickej banke Bankia po tom, ako oznámila, že v 1. polroku zaznamenala stratu viac ako 4 miliardy eur.
Presnejšie, Bankia, ktorú vláda v máji musela zachrániť pred krachom a získala v nej väčšinový podiel, zaznamenala za šesť mesiacov do konca júna stratu 4,45 miliardy eur. Banka musela pritom len v 2. kvartáli vyčleniť 2,7 miliardy eur na zlé, nesplácané úvery a ďalšie toxické aktíva.
FROB sa preto rozhodol poskytnúť Bankii okamžite kapitálovú injekciu ešte pred tým, ako eurozóna pošle Madridu z eurovalu sľúbených 100 miliárd eur na záchranu španielskych bánk. FROB pritom neuviedol, koľko peňazí napumpuje do Bankie.
Analytici vo všeobecnosti očakávali, že hospodárske výsledky Bankie budú zlé. Štvrtá najväčšia španielska banka vznikla totiž v roku 2010 zlúčením Caja Madrid a šiestich ďalších regionálnych sporiteľní, ktoré v čase realitnej bubliny financovali výstavbu v krajine. Bankia tak vlastní veľký objem zlých hypotekárnych úverov. Jej krach by však zasiahol celý španielsky finančný systém, preto ju vláda znárodnila.
Bankia zároveň oznámila, že v 1. polroku zaznamenala aj strmý pokles vkladov súkromného sektora, a to o 8,3 miliardy eur na 98,84 miliardy eur. A zároveň, pomer nesplácaných úverov k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek, ktoré poskytla, v sledovanom období vzrástol na 11 % z 7,6 % na konci roka 2011.
Španielsko požiadalo eurozónu o finančnú pomoc pre svoj bankový sektor z eurovalu. Ale vzhľadom na to, že vznik trvalého záchranného fondu blokuje Nemecko, ktoré čaká na verdikt Ústavného súdu o tom, či nie je v rozpore s jeho ústavou, Španielsko zatiaľ ešte žiadne peniaze nedostalo.
Vláda v Madride medzitým schválila vytvorenie tzv. zlej banky, do ktorej finančné ústavy v krajine presunú svoje toxické aktíva, aby sa mohli odraziť od dna a dostali sa z červených čísiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy