Eurozóna musí prejsť od sľubov k činom

Jackson Hole 1. septembra (TASR) – Lídri eurozóny na júnovom summite schválili sériu opatrení na vyriešenie dlhovej krízy. Ich rozhodnutie pomohlo upokojiť finančné trhy, ale teraz musia to, čo schválili aj uskutočniť. V opačnom prípade riskujú, že investorom znova dôjde trpezlivosť. Uviedol to David Lipton, zástupca generálnej riaditeľky Medzinárodného menového fondu (MMF) na otázku novinárov počas výročnej konferencie americkej centrálnej banky v Jackson Hole.
"Európa prijala rozhodnutia a teraz je čas, aby sa Európania pohli ďalej a uskutočnili ich," vyhlásil Lipton.
"Trhy sa upokojili vďaka opatreniam, ktoré prijali šéfovia európskych vlád, a tiež po vyhlásení prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. Výnosy z európskych dlhopisov klesli," skonštatoval.
Draghi v júli povedal, že urobí všetko pre záchranu eura. Trhy teraz čakajú na výsledok najbližšieho zasadania Rady guvernérov ECB, ktoré sa uskutoční 6. septembra.
Lipton pripomenul, že ak sa investorom zmení nálada smerom k horšiemu, povedie to k ďalšiemu prehĺbeniu krízy v eurozóne, preto je dôležité, aby Európania začali krok za krokom uskutočňovať to, na čom sa dohodli.
ECB skúma možnosť intervencie na trhoch s krátkodobými dlhopismi. Ale člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen z Nemecka požaduje, aby banka nakupovala tieto dlhopisy len v prípade, že daná krajina schváli program reforiem a na jeho realizáciu bude dozerať MMF.
Lipton súhlasí s názorom, že je potrebné, aby buď MMF, alebo európske inštitúcie monitorovali, či krajina, ktorá čerpá finančnú pomoc podniká kroky na konsolidáciu svojich financií a zlepšenie stavu ekonomiky.
"Európania sa musia rozhodnúť, ako budú postupovať. My pritom samozrejme môžeme zohrať určitú úlohu. Sme otvorení a pripravení reagovať na žiadosť našich členov, ale zatiaľ sme žiadnu nedostali," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy