Júnová inflácia bola na Slovensku porovnateľná so zvyškom regiónu

Bratislava 1. septembra (TASR) – Inflácia dosiahla v júni 2012 na Slovensku v medziročnom porovnaní 3,8 %, čo je výrazne viac než priemer Európskej únie (EÚ) (2,5 %). V rámci ostatných krajín strednej a východnej Európy (3,7 %) je však hodnota porovnateľná. "Najvyššiu medziročnú infláciu v regióne strednej a východnej Európy zaznamenalo v júli susedné Maďarsko," informoval hlavný ekonóm UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák. Naopak, najpomalšie v regióne rástli ceny v Lotyšsku.
K zrýchleniu rastu spotrebiteľských cien v posledných mesiacoch prispeli v SR najmä ceny potravín. Slovensko sa však v tomto smere podľa Koršňáka zásadnejšie nevymykalo priemeru regiónu. Medziročný rast cien slovenských potravín na úrovni 4,4 % bol porovnateľný s priemerom krajín strednej a východnej Európy, ktorý dosiahol 4,5 %. "Spomedzi krajín V4 rástli ceny potravín na Slovensku dokonca najpomalšie. V Českej republike však rast cien potravín ovplyvnilo aj zvýšenie redukovanej sadzby DPH z 10 % na 14 % v úvode tohto roka," skonštatoval ekonóm.
Aj v nasledujúcich mesiacoch by infláciu mal nahor ťahať najmä zrýchľujúci sa rast cien potravín. Vplyv ich globálneho zdražovania na jednotlivé krajiny však nebude rovnaký. Aj keby ceny potravín vo všetkých krajinách rástli rovnako, vzhľadom na rozličnú váhu v spotrebnom koši bude dopad tohto rastu na celkovú infláciu výrazne odlišný. Podiel potravín na celkovej spotrebe totiž zvyčajne klesá s rastúcim bohatstvom krajiny.
"Kým 5-% rast cien potravín by celkovú infláciu v Nemecku alebo Rakúsku zvýšil o 0,8 percentuálneho bodu, na Slovensku o 1,2 percentuálneho bodu, v Rumunsku by to bolo až o 1,9 percentuálneho bodu," upozornil Koršňák. Rast cien potravín tak výraznejšou mierou zasiahne chudobnejšie krajiny, prípadne nižšie príjmové skupiny obyvateľstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy