D. Lipton z MMF verí, že Gréci nájdu spôsob, ako splniť podmienky úveru

Washington 31. augusta (TASR) – David Lipton, druhý najvyšší predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF), zaujal síce opatrný, ale optimistický postoj a verí, že Grécko prijme všetky potrebné kroky na to, aby splnilo podmienky záchranného úveru.
"Veríme, že grécky premiér aj minister financií sú odhodlaní nájsť spôsob, ako dosiahnuť pokrok (pri plnení podmienok úveru) a my sa im pokúšame pomôcť," povedal Lipton, zástupca generálnej riaditeľky fondu, v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC.
Dodal, že je v tomto smere optimistom a domnieva sa, že Gréci tvrdo pracujú na tom, aby sa udržali v eurozóne a dostali krajinu z problémov.
Atény musia v rokoch 2013 a 2014 ušetriť 11,5 miliardy eur, inak od medzinárodných veriteľov nezískajú ďalšiu splátku záchranného úveru. To by znamenalo bankrot štátu a odchod z eurozóny.
Na budúci týždeň sa do Atén vrátia inšpektori tzv. Trojky (MMF, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky), aby dokončili kontrolu a vypracovali správu o tom, aký pokrok dosiahlo Grécko pri zavádzaní reforiem a úsporných opatrení. Od výsledku ich kontroly závisí, či Atény dostanú ďalšiu splátku.

Súvisiace články

Aktuálne správy