Kofola v prvom polroku zvýšila zisk, obrat stagnoval

Skupina Kofola medziročne zvýšila prevádzkový zisk (EBIT) o 44,2 percenta na 8,78 mil. eur, zisk podniku pred odpočítaním úrokov, daní, odpisov a amortizácie (EBITDA) medziročne stúpol o 21,8 % na 18,46 mil. eur. „Tento nárast bol možný iba vďaka značným úsporám v rámci celej skupiny a novinkám, ktoré Kofola uviedla na trh. Za posledných 12 mesiacov sa novinky uvedené na slovenský a český trh podieľali na obrate celými 7 %,“ uviedli v piatok predstavitelia spoločnosti. Obrat zostal na podobných číslach ako vlani, medziročne sa znížil o 0,2 percenta na 163,3 mil. eur.

Rovnako ako v minulých mesiacoch, vysoké ceny surovín a silný tlak obchodných reťazcov patrili medzi hlavné faktory, ktoré ovplyvnili hospodársky výsledok skupiny. Podľa generálneho riaditeľa Kofoly Jannisa Samarasa reagujú spotrebitelia dobre na nové produkty, firma preto plánuje pokračovať vo vývoji nových výrobkov. „Naďalej sa budeme tiež sústreďovať na hľadanie nových distribučných kanálov, pretože súčasná situácia na maloobchodnom trhu je pre nás neudržateľná,“ uviedol Samaras.

Kofola vlani kúpila výrobcu energetických nápojov Semtex a Erektus, v českom Mníchovom Hradišti investovala 6,1 mil. eur do novej linky na výrobu nápojov bez konzervantov, pričom 1,8 mil. eur získala z dotačných programov EÚ. Spoločnosť pôsobí na trhoch v Českej a Slovenskej republike, Poľsku, Maďarsku a Rusku. Celkovo skupina Kofola zamestnáva viac ako 2 000 ľudí, z toho na Slovensku 400 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy