Rozpad eurozóny by Nemecko stál okolo 10 % HDP

Frankfurt nad Mohanom 30. augusta (TASR) - Prípadný rozpad eurozóny by stál Nemecko približne 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) a dokonca len odchod Grékov z menového bloku by pre nemecký biznis znamenal obrovské riziko.

Frankfurt nad Mohanom 30. augusta (TASR) – Prípadný rozpad eurozóny by stál Nemecko približne 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) a dokonca len odchod Grékov z menového bloku by pre nemecký biznis znamenal obrovské riziko. Povedal to v stredu večer (29.8.) v klube žurnalistov vo Frankfurte vládny ekonomický poradca Lars Feld.
Dodal, že podľa najnovších odhadov "Rady múdrych," teda piatich ekonomických poradcov nemeckej vlády, dosahuje hrubý objem pohľadávok Nemecka v eurozóne okolo 3,5 bilióna eur. "Ak by Nemecko o veľkú časť týchto peňazí prišlo, znamenalo by to bankrot mnohých menších a stredných podnikov s dôsledkami pre celú ekonomiku," povedal Feld s tým, že z HDP by to skresalo 7 až 10 %.
Navyše, aj samotný odchod Grécka bude pre Nemecko znamenať nemalé náklady, dodal ekonóm. Podľa neho sa síce riziko rozšírenia krízy prostredníctvom bankového systému v poslednom období podarilo zmierniť, no je tu stále veľké riziko, že v prípade odchodu Grécka by investori začali počítať s rovnakým scenárom aj v prípade ďalších krajín. Reagoval tak na názor niektorých nemeckých politikov, že Grécko by malo radšej eurozónu opustiť. Kancelárka Angela Merkelová však túto myšlienku zatiaľ stále odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy