Dôvera v ekonomiku eurozóny klesla v auguste na 3-ročné minimum

Brusel 30. augusta (TASR) – Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny zaznamenala pokles aj v auguste, pričom klesla na trojročné minimum. Oznámila to dnes Európska komisia (EK).
Podľa údajov EK dosiahol index ekonomickej dôvery (ESI) v 17-člennom menovom bloku v auguste medzimesačný pokles o 1,8 bodu na 86,1 bodu. To znamená najnižšiu hodnotu od augusta 2009. "K výraznému prepadu v obidvoch blokoch došlo najmä medzi spotrebiteľmi, v maloobchode a stavebníctve," dodala EK.
Výsledky sú horšie, než očakávali analytici oslovení agentúrou Bloomberg, ktorí počítali s poklesom len na 87,5 bodu. V širšej Európskej únii bolo medzimesačné tempo poklesu indexu ešte výraznejšie, a to o 2 body na 87 bodov.
Medzi krajiny, ktoré zaznamenali najvýraznejší pokles dôvery v ekonomiku, patria práve tie, ktoré najviac utrpeli v dôsledku dlhovej krízy. V Španielsku došlo k poklesu o 4,9 bodu a v Taliansku o 2,4 bodu. Ekonomické nálady však klesli aj v prípade Británie (-3,1), Poľska (-1,8) a Nemecka (-1). Naopak, zvýšenie dôvery zaznamenali Francúzsko (+0,4) a Holandsko (+0,6 bodu).
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy