Raiffeisen zvýšila v 1. polroku zisk o 14 %, v 2. kvartáli ale klesol

Viedeň 29. augusta (TASR) – Rakúska banka Raiffeisen Bank International (RBI) zvýšila zisk za 1. polrok 2012 medziročne takmer o 14 % na 701 miliónov eur, no za 2. štvrťrok sa jej zisk prepadol viac než o polovicu. Dôvodmi sú rast rezerv na krytie úverových strát a nižšie úrokové výnosy.
Banka dnes oznámila, že za 2. štvrťrok tohto roka dosiahla zisk 160 miliónov eur, čo oproti rovnakému obdobiu vlani znamená pokles o 54 %. Napriek tomu je výsledok stále lepší, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí počítali so ziskom len okolo 155 miliónov eur. Podiel nesplácaných úverov vzrástol v 2. kvartáli na 9,8 %, v porovnaní s 1. štvrťrokom to znamená rast o 0,9 %.
Zisky zvýšila banka v priebehu 1. polroka najmä v Rusku, v krajinách juhovýchodnej Európy zisk stagnoval a v prípade štátov strednej Európy a bývalého Sovietskeho zväzu zaznamenal pokles. Pod ten sa najviac podpísalo Maďarsko, najmä zákon, ktorý umožňuje Maďarom splatiť hypotekárne úvery v zahraničných menách za pre nich výhodnejších podmienok, to znamená výrazne pod trhovým kurzom.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy