KDH chce viac chrániť firmy ako subdodávateľov pri verejných zákazkách

Bratislava 29. augusta (TASR) – Malí podnikatelia a živnostníci by mali byť viac chránení ako subdodávatelia pri verejných zákazkách. Aby sa im nestávalo, že im generálni dodávatelia nezaplatia za vykonanú prácu. Tvrdia to opoziční poslanci NR SR za KDH Ján Hudacký, Ján Figeľ a Július Brocka. Na najbližšiu schôdzu parlamentu tak predkladajú návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní.
Veľké firmy si totiž podľa KDH často neplnia svoje záväzky voči subdodávateľom. "Chceme preto zmeniť doterajšie podmienky verejného obstarávania, a to tak, aby každej platbe medzi obstarávateľom, obyčajne verejnou inštitúciou, a generálnym dodávateľom predchádzalo splnenie záväzkov medzi generálnym dodávateľom a ich subdodávateľmi," uviedol jeden z predkladateľov Ján Hudacký.
V prípade, že by generálny dodávateľ tieto záväzky neplnil, zastavili by sa mu platby z verejných zdrojov. Mohlo by to viesť až k úplnému ukončeniu zmluvného vzťahu a spoločnosť by bola zaregistrovaná v zozname firiem, ktoré majú obmedzený prístup pre verejné obstarávanie tovarov a služieb.
Schválenie tohto zákona by tak malo podľa predkladateľov napomôcť zlepšiť podnikateľské prostredie najmä pre malých podnikateľov a živnostníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy