Príspevok na podporu zamestnávania má byť odstupňovaný podľa výšky mzdy

Bratislava 29. augusta (TASR) – Príspevok na podporu zamestnávania znevýhodnených uchádzačov o prácu by mal byť odstupňovaný aj podľa výšky ich mzdy. Podľa návrhu novely zákona o službách zamestnanosti z pera opozičných poslancov NR SR za KDH Pavla Zajaca a Jána Hudackého, by sa tak o túto podmienku mali rozšíriť už tie aktuálne podmienky odstupňovania príspevku, a to výška nezamestnanosti, právna forma a predmet činnosti zamestnávateľa.
Dôvodom zmeny je podľa poslancov súčasné paušálne nastavenie príspevku. „Nemotivuje vytváranie pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou,“ konštatujú. Nimi navrhovaná zmena tak spočíva v percentuálnej závislosti príspevku od výšky mzdy. Príspevok by bol v plnej výške poistného na zdravotné a sociálne poistenie plateného zamestnávateľom, teda vo výške 35,2 % odvodov.
Zároveň navrhujú aj strop na úrovni 100 % mesačnej výšky odvodov vypočítanej z priemernej mzdy v hospodárstve za prvý až tretí kvartál roku, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje. V prípade tohto roka by maximálna suma mesačného príspevku predstavovala 269,36 eura, keďže priemerná mzda za prvé tri štvrťroky 2011 bola 765,33 eura.
Novela tiež navrhuje zohľadniť výšku nezamestnanosti v jednotlivých okresoch, a to odstupňovaním dĺžky poberania príspevku na obdobie jedného, dvoch alebo troch rokov. „Uvedená úprava vytvára stabilitu zamestnania hlavne v regiónoch s nadpriemernou a vysokou mierou nezamestnanosti, približne 20 % a viac,“ upozorňujú poslanci s tým, že takýto spôsob podpory prispeje k tvorbe miest s vyššou pridanou hodnotou.
Príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie pomáha firmám refundovať časť mzdy pri zamestnaní týchto osôb. Do pracovného pomeru možno zobrať iba nezamestnaného, ktorý je evidovaný na úrade práce minimálne tri mesiace. Výška príspevku je aktuálne závislá od okresu, výšky nezamestnanosti, právnej formy a predmetu činnosti firmy. Takto vytvorené pracovné miesta musia byť zachované minimálne na obdobie 24 mesiacov, pričom príspevok sa poskytuje na 12 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy