Trojka vraj predloží správu o výsledku kontroly v Grécku až v októbri

Berlín 27. augusta (TASR) – Inšpektori Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), tzv. Trojky, predložia správu o tom, aký pokrok dosiahlo Grécko pri zavádzaní reforiem a úsporných opatrení, až začiatkom októbra, a nie v septembri. Tvrdia to nemecké noviny Rheinische Post.
Odvolávajú sa pritom na vyhlásenie hovorcu EK Simona O’Connora, že inšpektori Trojky sa začiatkom septembra vrátia do Atén, aby dokončili záverečnú fázu kontroly. A tá podľa O’Connora potrvá pár týždňov.
O’Connor pritom neuviedol žiadny približný termín, dokedy by mali inšpektori predložiť svoje hodnotenie. Dodal iba, že všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať situácia v Aténach.
Grécky premiér Antonis Samaras sa pritom snaží presvedčiť veriteľov, aby Aténam poskytli viac času na konsolidáciu verejných financií, ktorá je jednou z podmienok čerpania záchranného úveru. Samaras minulý týždeň podnikol diplomatickú ofenzívu po eurozóne, ale lídri Nemecka a Francúzska, dvoch najväčších ekonomík bloku, mu jasne povedali, že si najprv počkajú na správu inšpektorov Trojky, až potom sa rozhodnú, aký postoj zaujmú k jeho požiadavke.
Viacerí nemeckí vysokí politici sa však netaja tým, že nesúhlasia s predĺžením termínu na konsolidáciu gréckych verejných financií. Dvojročné predĺženie by totiž gréckych veriteľov stálo prinajmenšom ďalších 20 miliárd eur.
Francúzsko je opatrnejšie. Minister zahraničných vecí Laurent Fabius povedal iba toľko, že hlavným cieľom Paríža je "obhajoba integrity eurozóny".
Grécko má pred sebou kritické týždne, v ktorých sa rozhodne o tom, či zostane členom menovej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy