Čaká sa na kroky ECB

Bratislava 27. augusta (TASR) – Začiatok predposledného augustového týždňa rozvírila diskusia o tom, či a v akom rozsahu zrealizuje Európska centrálna banka (ECB) svoj nový plán na nákup dlhopisov problematických krajín eurozóny v rámci riešenia európskej dlhovej krízy.
Podľa predbežných správ by si ECB mala stanoviť strop pre výšku výnosov dlhopisov a po jeho prekročení by pristúpila k nákupom na sekundárnom trhu. So svojou neobmedzenou platobnou silou by tak dokázala zraziť výnos na prijateľnú úroveň a krajinám, ako sú Španielsko či Taliansko, by tak výrazne uľahčila financovanie svojich dlhov. Je však otázne, či by vládni predstavitelia štátov platiacich eurom túto ponuku nezačali zneužívať a neznížili by rozsah šetrenia vo verejných financiách.
V strede týždňa sa do pozornosti finančných trhov opäť po dlhšom čase vrátilo Grécko, ktoré navštívil aj šéf ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker. Predmetom návštevy boli diskusie o predĺžení obdobia, ktoré majú Gréci k dispozícii na zavedenie a uskutočnenie odsúhlasených reforiem a škrtov, z dvoch na štyri roky. Rušno bolo aj okolo Ruska, ktoré sa po takmer 20-ročnom čakaní stalo členom WTO.
Na druhej strane Atlantiku zverejnila americká centrálna banka Fed zápisnicu z FOMC, podľa ktorej je väčšina členov rady guvernérov za nové v poradí už tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Tieto informácie mali za následok oslabenie amerického dolára a optimizmus na komoditnom trhu. Euro voči doláru posilnilo v priebehu minulého týždňa o 1,40 %, americká ropa WTI sa pozrela na chvíľu dokonca nad cenovú úroveň 98 dolárov/barel a cena zlata vzrástla o vyše 3 %.
Z európskych akcií v minulom týždni zaujali akcie spoločností Deutsche Post a Alcatel Lucent. U prvej menovanej spoločnosti poklesla hodnota akcií o 3,92 % potom, ako sa dostali v predminulom týždni na svoje trojročné maximum. K rapídnemu poklesu prispela aj zmena odporúčania od banky UBS, ktorá ho znížila z „kúpiť“ na „neutral“.
Rovnako stratila časť zo svojej hodnoty aj francúzska spoločnosť Alcatel Lucent, akcie ktorej sa prepadli až o 6,91 % v uplynulom týždni, čo znamená pokles ceny jednej akcie už pod jedno euro. Alcatel totiž čelí spolu s ďalšími dvoma spoločnosťami žalobe od konkurenta, ktorý tvrdí, že mu tieto firmy blokujú prístup k novým technológiám.
Počas posledného prázdninového týždňa očakávajú analytici makroekonomické správy, a to predbežný HDP a počet nerealizovaných predajov domov v USA, medzimesačnú zmenu v maloobchodných tržbách a zmenu miery nezamestnanosti v Nemecku. Najočakávanejšou udalosťou týždňa však bude pravidelné sympózium Federálneho rezervného systému (Fed) v Jackson Hole, ktoré sa začne vo štvrtok a potrvá do soboty. Je možné, že práve tam odznie správa o nových stimuloch zo strany americkej centrálnej banky.
TASR informoval analytik CAPITAL MARKETS, o. c. p., a. s., Ivor Lehoťan.

Súvisiace články

Aktuálne správy