Rakúsky kancelár podporuje žiadosť Grékov o dlhšie splácanie úverov

Viedeň 26. augusta (TASR) – Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann sa vyslovil za predĺženie lehoty splácania úverov pre Grékov v prípade, ak budú dodržiavať dohody o reformách, ktoré uzavreli s Európskou úniou (EÚ). Pre dnešné vydanie denníka Österreich uviedol, že ich žiadosť má dobré šance na schválenie, lebo dohody plnia, ale potrebujú viac času na splácanie svojich záväzkov.
Podľa kancelára je najdôležitejšie, aby Atény dodržiavali reformy a úsporné opatrenia dohodnuté s EÚ. Keď to bude zaručené, "podporujem predĺženie lehoty splácania úverov", zdôraznil Faymann. Experti by mali rozhodnúť, či sa lehota predlží o dva alebo tri roky.
Kríza a nezamestnanosť v Grécku je taká veľká, že Gréci podľa kancelára nebudú schopní bez predĺženia lehoty splniť svoje záväzky.
Faymann odmieta návrhy na vylúčenie Grécka z eurozóny. "Kto tvrdí, že vyhodenie Grécka z eurozóny by bolo lacnejšie než predĺženie lehoty splácania úverov, ten klame."
Zánik eura by bol pre Rakúsko veľmi nebezpečný. "Ak by euro skončilo, skrachuje náš export. Následne dôjde k explozívnemu rastu nezamestnanosti, klesnú mzdy. Kto chce toto, odsekne konár, na ktorom úspešne sedíme."
Faymann sa vyslovil k splácaniu gréckych dlhov po stretnutí gréckeho premiéra Antonisa Samarasa v Berlíne so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obaja politici prízvukovali Samarasovi, že Grécko musí dodržať úspory dohodnuté s EÚ. Podľa nich musia Atény v roku 2014 znížiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu. Samaras by však chcel, aby tento cieľ mohol dosiahnuť až v roku 2016. Podľa neho Grécko nepotrebuje viac peňazí, ale viac času, aby sa mohlo nadýchnuť. Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble Samarasovu požiadavku odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy