Fed má priestor na ďalšie kroky na podporu ekonomiky

Washington 24. augusta (TASR) – Americká centrálna banka (Fed) má priestor na ďalšie monetárne stimuly s cieľom podporiť americkú ekonomiku. Uviedol to v liste pre kongresový výbor pre dohľad a reformu prezident Fedu Ben Bernanke.
"Federálny rezervný systém má priestor na ďalšie kroky na zmiernenie podmienok na finančnom trhu a posilnenie ekonomiky," uviedol Bernanke v rámci odpovedí predsedovi výboru Darrellovi Issovi. Republikán Issa poslal šéfovi Fedu začiatkom augusta list s 22 otázkami k menovej politike a regulácii finančného trhu.
Trhy teraz čakajú na vystúpenie šéfa Fedu na budúci týždeň na sympóziu centrálnych bankárov v Jackson Hole (štát Wyoming), od ktorého si sľubujú ďalšie informácie o prípadnom novom nákupe dlhopisov zo strany centrálnej banky.
Predstavitelia Fedu v júni prudko skresali prognózu vývoja ekonomiky a očakáva sa, že v septembri dôjde k ďalšiemu zníženiu odhadu. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov vzrástol v 2. kvartáli medziročne o 1,5 %, čo je úroveň, ktorá je považovaná za príliš slabú na trvalejší pokles nezamestnanosti. Tá sa v júli zvýšila na 8,3 %.
Informovali o tom agentúra Reuters a na svojej internetovej stránke CNN.

Súvisiace články

Aktuálne správy