Nemusíte byť expertom, aby ste sa stali úspešným investorom

Prečo investovať je dnes už skôr rečníckou otázkou. Ľudia investujú za účelom zhodnotenia peňazí, zaistenia svojej vlastnej budúcnosti, splnenia svojich túžob a prianí.

Bývanie, zaistenie detí, exotická dovolenka či automobil, to je len niekoľko príkladov, prečo ľudia investujú. Odkladajú svoju súčasnú spotrebu preto, aby si mohli dopriať v budúcnosti. Každý sa snaží vytvárať určitú peňažnú rezervu, ale peniaze uložené na bežnom účte či v slamníku strácajú svoju hodnotu. Inflácia ukrajuje z našich úspor a tušíme, že je niečo nesprávne. Strácame peniaze bez toho, aby sme z nich mali úžitok. Je to ako začarovaný kruh, kde čím viac peňazí zarobíme a usporíme, tým viac strácame. Investovaním sa z vplyvu inflácie nevymaníme, ale môžeme ju ľahšie prekonať.

Čo je investovanie?
Investovanie je pojem, ktorý mnoho z nás už niekedy počulo, ale presne nevie, čo si pod týmto pojmom predstaviť. Nie je sa čomu čudovať. Zahŕňa totiž veľké množstvo spôsobov zhodnotenia peňazí. Od vyslania dieťaťa na vysokú školu až po investície do derivátových produktov. Vždy sa však jedná o plánované zhodnotenie peňažných prostriedkov. Podmienkou investovania je určité množstvo voľných peňazí, ktoré nebudeme na nejaký čas potrebovať.

Ako sa líši investovanie a sporenie ?
Investovanie je alternatívou k sporeniu. Ponúka však potenciálne lepšie zhodnotenie peňazí, avšak i riziko straty je spravidla vyššie. Peňažné prostriedky môžu klesnúť pod vloženú úroveň bez garancie návratu na pôvodnú hodnotu. Preto nie je možné investovanie odporučiť ľuďom, ktorí nie sú schopní pripustiť ani minimálne riziko. Pri sporení sa, naopak, pod počiatočnú čiastku nedostaneme, ale zhodnotenie často nemusí pokryť ani infláciu. Je ťažké si pripustiť stratu peňazí ale predtým, než sa staneme investormi, je dôležité poznať všetky riziká s ním spojené.

Prečo investovať ?
Ťažko je si predstaviť, že bez sporenia či investícií by sme boli schopní dosahovať svoje dlhodobé ciele. Pre takéto účely je nutné peniaze akumulovať a použiť až v prípade dostatočne vysokej čiastky. Bohužiaľ, v dlhšom období pôsobí skrytý zabijak našich peňazí – inflácia. Tá v čase znižuje množstvo tovaru a služieb, ktoré je možné za peniaze nakúpiť. Akonáhle ale necháme peniaze pracovať, resp. ich investujeme, aby prinášali úžitok a zarobili ďalšie peniaze, inflácia prestane byť strašiakom. Investovanie však nemusí byť tak jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Je dôležité určiť, do akých inštrumentov peniaze vložiť, prípadne ako sa o ne starať. Na druhej strane história ukazuje, že investície sú dlhodobo výhodnejšie ako sporenie a dobre prerozdelené portfólio môže pravidelne nielen porážať infláciu, ale i ďalej peniaze zhodnotiť s akceptovateľným rizikom.

Ako to funguje ?
Najskôr je dobré si uvedomiť, akú čiastku a na ako dlho sme schopní vyčleniť a aké sme ochotní niesť riziko poklesu vkladu. Potom už sa rozprestiera široké portfólio investícií, ktoré zodpovedajú našim požiadavkám. Bohužiaľ vždy platí, že čím je vyšší výnos, tím vyššie je i podstupované riziko a naopak. Či už nás láka riziko s vidinou veľkých ziskov alebo nie sme rizikovo založení a dávame prednosť bezpečnejším typom investícií, na finančných trhoch je množstvo inštrumentov, ktoré sa dajú ušiť na mieru každému z nás.

Finančné trhy
Investovanie na finančných trhoch je jeden z možných spôsobov zhodnocovania peňazí. Na trhoch sa obchodujú finančné inštrumenty, ako sú akcie, meny, komodity či dlhopisy. Finančné inštrumenty sa môžu obchodovať na burzách či mimoburzových trhoch. Burzy sú inštitúcie, ktoré organizujú trhy s investičnými nástrojmi. Môžeme si ich predstaviť ako miesta, kde sa dopyt stretáva s ponukou a tvorí sa cena. Druhou možnosťou sú mimoburzové trhy, kde neexistuje žiadne centrálne obchodné miesto a regulácia je na nižšej úrovni. Funkcia je však rovnaká ako v prípade burzových trhov a pre malého investora sa v podstate nič nemení. Jeden nakupuje a druhý predáva. Pokiaľ je o investičný nástroj záujem, tak stúpa jeho cena. V opačnom prípade cena klesá. I tu tiež platia základné ekonomické pravidlá.

Ako sa líšia jednotlivé finančné inštrumenty a ako je možné obchodovať?
Asi najznámejším investičným nástrojom sú akcie. Tie znamenajú podiel na majetku spoločnosti. Aký veľký, to záleží na množstve vlastnených akcií a ich hodnote. Obchodujú sa na burzách. Tam sa obchodujú taktiež komodity vo forme kontraktov na dodávky určitého vopred daného množstva. Naopak, meny a dlhopisy sa obchodujú prevažne na mimoburzových trhoch. Meny, či presnejšie povedané menové páry, sa obchodujú na mimoburzovom trhu s názvom Forex. Vždy sa obchoduje vzájomný pomer dvoch mien, pričom sa dá špekulovať na rast i pokles každej meny. To isté platí pre všetky finančné inštrumenty. Je to výhoda finančných trhov, ktoré umožňujú predať, napriek tomu že nič nevlastníte. K uzatvoreniu obchodu je však nutné predaný inštrument opäť kúpiť. Do kurzov mien sa premieta najviac globálnych faktorov zo všetkých inštrumentov a spoločne s dlhopismi majú nižšiu kolísavosť cien. Naopak ceny komodít sa v priemere hýbu ďaleko razantnejšie a niekoľkopercentné denné zisky či straty sú úplne bežné.

Investovanie z pohodlia domova
Dnes už nie je nutné kvôli investovaniu nikam chodiť. Investovať sa dá z pohodlia domova len s pripojením na internet alebo k telefónu. Najčastejším spôsobom obchodovania je dnes počítačový program (platforma), pomocou ktorého sa príkazy zadávajú. Ten neslúži len k zadávaniu príkazov, ale zobrazuje taktiež grafy cien jednotlivých inštrumentov. Súčasťou sú taktiež nástroje, ktoré pomáhajú obchodníkom v rozhodnutí, či kúpiť, alebo predať. Ani technicky menej zdatní obchodníci sa nemusia báť, pretože existuje neobmedzená telefonická podpora, ktorá je kedykoľvek pripravená pomôcť. Obchodný účet tak neovplyvnia ani výpadky internetu či energie, pretože obchodné príkazy je možné v prípade núdze uzatvárať i telefonicky.

Význam finančných trhov
Obchodovanie na finančných trhoch sa silno odráža na svetovom dianí a zasahuje do života každého z nás. Ceny ropy na svetových trhoch určujú, koľko zaplatíme za nádrž benzínu. Sila domácej meny sa prejavuje na lacných dovolenkách či elektronike. Pokles či vzostup trhov má vplyv na politiku i ekonomiku jednotlivých štátov. Jednotlivé finančné inštrumenty indikujú ekonomický vývoj. Pokiaľ nerastie akciový trh, tak nemôže rásť ani ekonomika. Pri menách obvykle platí, že pokiaľ ekonomika krajiny rastie, potom rastie i jej mena. Pri menej úspešných krajinách, naopak, dochádza k poklesu cien finančných inštrumentov. Finančné trhy sú indikátorom ekonomického vývoja a každý investor sa tak podieľa na globálnom vývoji.

Obchodovanie na finančných trhoch na demo-účte si zadarmo môžete vyskúšať na stránkach X-Trade Brokers.

Súvisiace články

Aktuálne správy