Podľa ekonómov by oslabenie eura pomohlo pri riešení dlhovej krízy

Ekonómovia požadujú oslabenie eura, čo by pomohlo pri riešení dlhovej krízy. Napriek dlhej kríze je spoločná európska mena stále silnejšia než americký dolár.

Düsseldorf 18. augusta (TASR) – Ekonómovia požadujú oslabenie eura, čo by pomohlo pri riešení dlhovej krízy.
Napriek dlhej kríze je spoločná európska mena stále silnejšia než americký dolár. Ekonómovia požadujú znehodnotenie eura. To by podporilo exporty z krajín, ako sú Španielsko a Taliansko, a pomohlo pri znižovaní ich dlhov.
"Viem si predstaviť, že euro musí ešte viac oslabiť," uviedol profesor Oxfordskej univerzity Clemens Fuest pre nemecký týždenník Welt am Sonntag. Najlepšie reformy podľa neho samostatne nestačia na to, aby sa krízou zasiahnuté krajiny opäť stali konkurencieschopnými.
V prípade poklesu kurzu eura môžu krajiny menovej únie vyvážať za nižšie ceny, čo podporí odbyt. Euro je voči doláru stále relatívne silné, a to aj napriek niekoľkoročnej kríze. Dôvodom je, že aj USA prekonávajú ťažkú krízu.
"Nemci musia zmeniť svoje stanovisko," požaduje profesor medzinárodnej ekonomiky v Leuvene. "Ich prianie mať silnú menu je čisto emocionálne a nemá nič spoločné s racionálnou analýzou."
Slabšie euro je teraz vhodné pre krízou zasiahnuté krajiny, myslí si hlavný ekonóm Berenberg-Bank Holger Schmieding. Pre krajiny ako Taliansko a Španielsko, pre ktoré je pri vývoze dôležitý skôr objem, má takáto cenová výhoda veľkú hodnotu.

Súvisiace články

Aktuálne správy