Zahraničné firmy z regulovaných odvetví zaplatia odvod zo zisku v SR

Bratislava 8. augusta (TASR) – Mimoriadne odvody pre regulované firmy sa budú týkať aj organizačných zložiek zahraničných spoločností, ktoré na území SR dosiahli stanovenú hranicu príjmov. „Zákon sa vzťahuje len na subjekty, ktorým vzniká na území SR povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov,“ uviedlo pre TASR Ministerstvo financií (MF) SR na margo zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach. Zákon v utorok (7.8.) podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.
Okrem slovenských spoločností, ktoré vykonávajú svoju činnosť na základe povolenia slovenských orgánov, sa tak zákon vzťahuje aj na organizačné zložky zahraničných firiem alebo osôb. A to v prípade, pokiaľ podnikajú v jednom z 10 regulovaných odvetví a na základe osobitného povolenia štátu Európskej únie (EÚ) alebo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).
Výnosy z regulovaných činností firiem však musia dosiahnuť aspoň 50 % z celkových výnosov za posudzované obdobie. Pritom hospodársky výsledok by mal dosiahnuť minimálne 3 milióny eur. Inak sa mimoriadny odvod na danú firmy nevzťahuje.
Podľa Branislava Ďurajku, partnera oddelenia daňového poradenstva spoločnosti KPMG Slovensko, nebude z medzinárodného hľadiska problémom, ak zahraničné regulované firmy zaplatia odvod len zo zisku, ktorý dosiahli v SR. Takýto prístup by totiž vyplýval aj z aplikácie medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia, ktoré má SR uzatvorené s krajinami EÚ a EHP. „Ak budú odvod platiť len organizačné zložky zahraničných firiem registrované na Slovensku a len zo ziskov vykázaných na Slovensku, nešlo by podľa mňa o zásah do suverenity iných štátov,“ povedal pre TASR Ďurajka.

Súvisiace články

Aktuálne správy