Tento mesiac sa v Izraeli zapálil už tretí človek

Jeruzalem 28. júla (TASR) – Izraelčan sa zapálil dnes na psychiatrickej klinike neďaleko pobrežného mesta Netanja. Ide už o tretí podobný prípad v Izraeli v tomto mesiaci, aj keď bezprostredne nebolo známe, či sa muž k činu odhodlal na protest proti sociálnej a hospodárskej politike vlády, ako tomu bolo v dvoch predošlých prípadoch, píše agentúra DPA.
Muža previezli v noci nadnes s popáleninami druhého a tretieho stupňa do nemocnice pri Tel Avive.
Prvým upáleným sa tento mesiac stal invalidný dôchodca Moše Silman z Haify, ktorý svoj čin uskutočnil demonštratívne 14. júla v Tel Avive po tom, ako mu štátny fond bývania odmietol uznať nárok na užívanie štátneho bytu.
Silman na protestnej akcii pri príležitosti prvého výročia začiatku demonštrácií proti vysokým životným nákladom prečítal a rozdal samovražedný odkaz, potom sa polial horľavou látkou a podpálil sa. Zraneniam podľahol v piatok 20. júla.
V nedeľu sa na autobusovej zastávke v meste Jehud polial horľavinou a zapálil izraelský vozíčkar, vojnový veterán Akiva Mafai. Nešťastný päťdesiatnik pred uskutočnením svojho činu podľa očitého svedka hovoril o svojich vysokých dlhoch. V nemocnici je hospitalizovaný s popáleninami na 80 percentách povrchu tela.
Ďalších dvoch ľudí, pokúšajúcich sa upáliť, premohli v pondelok tento týždeň policajti, ktorí im pokus o samovraždu prekazili.

Súvisiace články

Aktuálne správy