Kabinet odsúhlasil pomoc španielskym bankám

Španielske banky by mali dostať k dispozícii z dočasného eurovalu 100 mld. eur. Pre Slovensko znamená poskytnutie pomoci zvýšenie hrubého dlhu verejnej správy o 1,4 % hrubého domáceho produktu.

Vláda Roberta Fica v stredu schválila poskytnutie pomoci španielskym bankám z eurovalu. Tie by mali dostať k dispozícii z Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF), teda dočasného eurovalu, 100 mld. eur. Presná suma bude známa až po vykonaní hodnotenia kapitálových potrieb jednotlivých bánk, ktoré by malo byť ukončené v septembri. Prvých 30 mld. eur z finančnej pomoci vyčlení dočasný euroval po podpise memoranda o porozumení. Tieto peniaze však môžu byť použité len v urgentných prípadoch. Pre Slovensko bude poskytnutie pomoci španielskym bankám znamenať nárast hrubého dlhu verejnej správy o 1,4 % hrubého domáceho produktu.

Španielska vláda požiadala o finančnú pomoc na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu španielskeho finančného sektora 25. júna tohto roku. O necelý mesiac neskôr, 20. júla, ministri financií členských krajín eurozóny túto pomoc odsúhlasili. Fond pre riadenú reštrukturalizáciu bánk (FROB), vystupujúci ako zástupca španielskej vlády, bude prijímať finančné prostriedky a následne ich prerozdeľovať podľa potreby finančným inštitúciám. Po vzniku trvalého eurovalu bude táto pomoc presunutá pod jeho správu.

Finančná pomoc bude podľa materiálu, ktorý v stredu schválila vláda, spojená s dodržiavaním podmienok zameraných na finančný sektor, ide predovšetkým o špecifické bankové opatrenia, vrátane hĺbkových plánov reštrukturalizácie bánk v súlade s pravidlami poskytovania štátnej pomoci v rámci Európskej únie. Tieto podmienky sú zakotvené v memorande o porozumení o politických podmienkach poskytnutia pomoci pre finančný sektor, ktoré bolo rovnako schválené 20. júla ministrami financií krajín eurozóny.

Uvedená pomoc by mala Španielsku umožniť poskytnúť potrebné prostriedky na rekapitalizáciu vybraných španielskych finančných inštitúcií a zabezpečiť očistenie bankového sektora od toxických aktív. Španielska vláda podľa rezortu financií podnikla významné kroky pre ochranu svojho finančného systému. Okrem iného reštrukturalizáciu sporiteľní, navýšenie kapitálu, čiastočnú rekapitalizáciu bankového sektora či poskytnutie garancií pri emisiách bankových dlhopisov.

Zhoršujúca sa makroekonomická situácia, rastúce úrokové sadzby španielskych dlhopisov a nedôvera trhov si však podľa materiálu vyžiadalo ďalšie záchranné kroky, ktoré Španielsko nedokázalo uskutočniť samostatne. „Kvôli značnej prepojenosti bankového systému v Španielsku a celej eurozóne, neriadený bankrot i stredne veľkej Španielskej banky by mohol spôsobiť vážne problémy pre zvyšok finančného sektoru v Španielsku, ale aj zvyšku Európy,“ konštatuje sa v materiáli, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

Súvisiace články

Aktuálne správy