Výnos zo španielskych 10-ročných dlhopisov presiahol 7,7 %

Madrid 25. júla (TASR) – Tlak na Španielsko sa dnes opäť zvýšil, keď riziková prirážka na 10-ročné španielske dlhopisy v porovnaní s nemeckými referenčnými dlhopismi dosiahla 646 bázických bodov. To je najvyššia hodnota od zavedenia eura. Výnos zo spomínaných španielskych dlhopisov vzrástol nad 7,7 %, čo je už úroveň, ktorú Madrid v rámci obsluhy svojho dlhu z dlhodobejšieho hľadiska nemôže zvládnuť.
Analytici najnovší rast nákladov na obsluhu dlhu čiastočne pripisujú diskusiám, či o pomoc z nového fondu v hodnote 18 miliárd eur na podporu regiónov nepožiada španielsku vládu aj Katalánsko. To sa na hrubom domácom produkte (HDP) Španielska podieľa 20 %. Región Valencia sa už na vládu obrátil a región Murcia tiež oznámil, že tak urobí.
Španielska vláda vyjadrila obavy z najnovšieho vývoja, no zatiaľ stále odmieta pripustiť možnosť, že požiada Európu a Medzinárodný menový fond (MMF) o celkový záchranný úver tak, ako museli požiadať Grécko, Írsko či Portugalsko. Investori však tvrdia, že je to len otázka času. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos sa v tejto veci stretol v utorok (24. 7.) s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäublom a dnes plánuje o situácii v krajine rokovať s francúzskym ministrom financií Pierrom Moscovicim.

Súvisiace články

Aktuálne správy