Protest sestier skončil, chystajú sa pred Ústavný súd

Sestry trvajú na tom, že chcú zákon o minimálnych mzdových nárokoch späť. Garanciám zamestnávateľov neveria.

Dva a pol hodinové protestné zhromaždenie sestier a pôrodných asistentiek sa skončilo. Účastníci z celého Slovenska sa pokojne rozchádzajú a najbližšie sa zídu na proteste pred Ústavným súdom SR v Košiciach. Ešte pred ukončením zhromaždenia vystúpil pred zúčastnený dav predseda Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský, ktorý informoval o rokovaní na výbore NR SR pre zdravotníctvo. „Výbor si ma vypočul a prijal uznesenie. Jeho odkaz je taký, že výbor požiada predsedu NR SR o súčinnosť s konaním Ústavného súdu. Druhá časť uznesenia, je trošku všeobecná a niečo málo hovoriaca, že výbor podporuje oprávnené mzdové požiadavky zdravotníckych pracovníkov,“ uviedol Záborský.

Ako pokračoval, oni sami zdôrazňujú, že zdravotnícki pracovníci musia byť relevantne ohodnotení, avšak v uznesení výboru sa samotné sestry strácajú. „Nech už to dnes dopadne akokoľvek, toto je iba začiatok, my iba začíname. A my im musíme ukázať, že neustúpime do momentu, kým nebudú splnené naše nároky,“ konštatoval Záborský.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová počas protestného zhromaždenia rokovala v parlamente s ministerkou Zuzanou Zvolenskou, predsedom NR SR Pavlom Paškom a predsedom výboru pre zdravotníctvo Richardom Rašim. „Predmetom rokovania nebolo riešenie všetkých problémov. Požiadali sme predsedu NR SR, aby sme mohli byť účastní, keď sa zákon o minimálnych mzdových nárokoch vráti do parlamentu, aby sme boli odbornými poradcami,“ uviedla Lévyová.

Od zúčastnených chceli sestry podľa Lévyovej počuť aj to, či existuje krízový scenár, ak sa rozhodnutie Ústavného súdu SR bude naťahovať. Garanciám zo strany zamestnávateľov, že platy sestrám ponechajú, neveria. „My sme mali zákon a my chceme späť zákon a za týmto si budeme stáť,“ povedala Lévyová. Sestry podľa nej žiadajú ústavný súd, aby rozhodol rýchlo a spravodlivo. Ako odkázala zúčastnenému davu protestujúcich, „Pred ústavným súdom sa ešte stretneme.“

V závere celého protestného zhromaždenia Lévyová uviedla, že mzdy prajú aj lekárom, sanitárom, asistentom či fyzioterapeutom. Vyzvala ich preto, aby si sadli za rokovací stôl a prišli s istými požiadavkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy