Ekonomika Grécka môže tento rok klesnúť viac než o 7 %

Atény 24. júla (TASR) – Ekonomika Grécka by v tomto roku mohla klesnúť viac než o 7 % a oživenie sa neočakáva skôr ako v roku 2014. Povedal to dnes grécky premiér Antonis Samaras poslancom svojej strany Nová demokracia. Zároveň dodal, že nová vláda prijme opatrenia na zmiernenie recesie, a opätovne potvrdil, že sa bude snažiť urýchliť meškajúci program privatizácie a do konca svojho štvorročného obdobia výrazne znížiť rekordne vysokú nezamestnanosť. Tá dosahuje približne 23 %.
Jeho vyhlásenia prichádzajú v čase, keď zástupcovia takzvanej Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) opätovne prichádzajú do Atén, aby posúdili pokrok Grécka v plnení úverových podmienok a navrhli ďalšie kroky.
Grécka vláda však práve úsporné opatrenia požadované medzinárodnými veriteľmi považuje za hlavného vinníka recesie, s ktorou krajina zápasí už piaty rok. Podľa Grékov úsporné opatrenia neumožňujú krajine naštartovať ekonomiku, čo vedie k rastu nezamestnanosti, ako aj firemných bankrotov.
Samarasov odhad je ešte horší než nedávna najnovšia prognóza gréckej Nadácie pre ekonomický a priemyselný výskum (IOBE), ktorej kedysi predsedal súčasný minister financií Jannis Sturnaras. Tá začiatkom júla zverejnila, že predpokladá v tomto roku pokles ekonomiky o 6,9 % namiesto pôvodne očakávaných 5 %, s ktorými počítala ešte v apríli.
Informovali o tom agentúry AP a Dow Jones Newswires.

Súvisiace články

Aktuálne správy