Sestry žiadajú o krízové scenáre k ich platom

Zdravotnícky výbor prijal uznesenie o tom, že bude súčinný pri hľadaní riešenia vzniknutej situácie a podporuje požiadavky odborov sestier a pôrodných asistentiek vedúce k jej riešeniu.

Predseda Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský požiadal vládu a parlament o krízový scenár pre prípad, že Ústavný súd SR vyhlási zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek za protiústavný. „Nečakajte pasívne na rozhodnutie Ústavného súdu, slovenské zdravotníctvo a pacienti potrebujú mať krízový scenár,“ povedal na utorkovom zasadnutí parlamentného zdravotníckeho výboru. Spýtal sa, či vie štát, čo bude robiť po tom, ako bude zákon o platoch sestier vyhlásený za protiústavný.

„Potrebujeme krízový scenár aj pre prípad, že budeme čakať na rozhodnutie ústavných sudcov dlhé mesiace či roky,“ uviedol Záborský. Podľa neho je potrebné poznať scenáre, ktoré prinesú stabilitu slovenskému zdravotníctvu, kvalitnú zdravotnú starostlivosť pacientom a sociálnu istotu všetkým zdravotníckym pracovníkom. Šéf odborov sestier tiež požiadal o okamžité legislatívne opatrenia, ktoré zastavia zamestnávateľov nútiacich sestry podpisovať delené pracovné miesta a o kontrolu využitia 50-miliónovej rezervy určenej na mzdy sestier, pôrodných asistentiek a lekárov.

Zdravotnícky výbor po vystúpení Záborského prijal uznesenie o tom, že bude súčinný pri hľadaní riešenia vzniknutej situácie a podporuje požiadavky odborov sestier a pôrodných asistentiek vedúce k jej riešeniu.

Účinnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek pozastavil Ústavný súd SR na žiadosť Generálnej prokuratúry. Tá podala súdu návrh na preskúmanie ústavnosti zákona 25. júna tohto roka na podnet Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. Podanie návrhu na Ústavný súd SR ovplyvnili podľa prokuratúry viaceré dôvody, predovšetkým zásada primeranosti, rovnakých podmienok a predchádzajúca rozhodovacia činnosť Ústavného súdu SR. Generálna prokuratúra zároveň navrhla ústavnému súdu pozastaviť účinnosť tohto zákona. Súd jej vyhovel a pozastavil účinnosť zákona, kým nerozhodne o obsahu podania.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek našiel v parlamente podporu u 141 poslancov. Mnohé sestry sa však od nadobudnutia účinnosti zákona, teda od 1. apríla toho roka, zvýšenia platov nedočkali. Komora sa tak postupne so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie obrátila na ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo práce, vyššie územné celky, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, verejnú ochrankyňu práv, premiéra i medzinárodné organizácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy