Aktivita súkromného sektora eurozóny ďalej klesá

Londýn 24. júla (TASR) – Aktivita súkromného sektora eurozóny tento mesiac opäť klesla, už šiesty raz po sebe, pričom výrobný sektor zamieril strmo nadol. Zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že región sa prepadne do recesie, čo skomplikuje politikom boj s dlhovou krízou. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit, ktorý naznačuje, že recesia sa už z menších ekonomík rozširuje aj do jadra eurozóny, do Nemecka a Francúzska.
Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora aj sektora služieb eurozóny tento mesiac stagnoval na júnovej úrovni 46,4 bodu. Analytici pritom očakávali, že index aspoň mierne stúpne na 46,5 bodu.
Hodnota indexu však zostala už šiesty mesiac po sebe pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity daného sektora od rastu.
Dôvodom slabších ako očakávaných výsledkov je najmä zhoršovanie situácie vo výrobnom sektore, ktorý bol počas nedávnej krízy hlavným motorom ožívania eurozóny. Prieskum totiž ukázal, že júlová hodnota PMI výrobného sektora klesla ešte hlbšie pod hranicu 50 bodov, a to na 44,1 bodu z júnových 45,1 bodu, zatiaľ čo analytici predpovedali, že naopak stúpne na 45,3 bodu. A index produkcie sa prepadol z júnových 44,7 bodu tento mesiac na 43,6 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota od mája 2009.
Iba PMI služieb, ktorý je dominantným sektorom eurozóny, tento mesiac vzrástol na 47,6 bodu z júnových 47,2 bodu, ale neprekonal zlomovú hranicu.
Eurozóna v 1. štvrťroku 2012 tesne unikla recesii, keď jej ekonomika vzrástla medzikvartálne takmer o zanedbateľných 0,1 %, a to najmä vďaka solídnemu výkonu Nemecka. Markit na základe vývoja PMI odhaduje, že v uplynulom 2. štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny znížil medzikvartálne o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy