Odchod Grécka z eurozóny už nie je nepravdepodobný (2)

Berlín 22. júla (TASR) – Nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler už nepovažuje vystúpenie Grécka z eurozóny za nepravdepodobné. „Odchod Grécka ma už dávno nedesí,“ uviedol dnes Rösler pre ARD.
Správa Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), o tom, ako Grécko plní podmienky záchranného programu, sa očakáva najskôr v septembri. Rösler je však skôr skeptický, že Atény plnia svoje záväzky. „Ak Grécko neplní podmienky, potom už nemôže dostávať ďalšie peniaze.“ To by znamenalo krach Grécka, ktoré by zrejme muselo opustiť eurozónu.
Naopak, Španielsko je podobne ako Portugalsko podľa Röslera na dobrej ceste, keďže obe krajiny realizujú potrebné reformy. Napriek tomu však je radikálne proti ďalšiemu nákupu španielskych dlhopisov Európskou centrálnou bankou. „Nemôžeme siahať na nezávislosť ECB,“ uviedol.
K finančnej pomoci pre Španielsko Rösler povedal: „Nepomáhame španielskym bankám, ale Španielsku.“ Krajina totiž potrebuje funkčný bankový systém, aby mohol poskytovať úvery.

Súvisiace články

Aktuálne správy