Širšia ponuka šetrenia na dôchodok má pomôcť sporiteľom aj štátu

Bratislava 20. júla (TASR) – Poradenská spoločnosť Fincentrum navrhuje rozšíriť možnosť dobrovoľného sporenia na dôchodok s daňovým zvýhodnením aj o vybrané produkty ďalších regulovaných finančných inštitúcií. Definícia týchto produktov by podľa spoločnosti mohla byť totožná s príspevkami na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a životné poistenie.
"DSS-ky tak stratia nezaslúženú výhodu v boji o dobrovoľné penzijné príspevky sporiteľov a sporiteľ získa lepšiu možnosť výberu vhodného produktu," informovala dnes spoločnosť Fincentrum. Budúci dôchodcovia tak budú mať k dispozícii garantované sporiace schémy so stabilným výnosom a takisto rizikovejšie inštrumenty pre klientov s vysokým sklonom k riziku.
Spoločnosť takisto navrhuje odmeniť zodpovedné správanie dobrovoľných sporiteľov vyšším príspevkom do kapitalizačného druhého piliera. Pre sporiteľov, ktorí si budú dobrovoľne sporiť, by platil výhodnejší pomer odvodov 12:6 v prospech Sociálnej poisťovne. Raz za rok by však museli spolu s daňovým priznaním predložiť potvrdenie o sporení, čím by boli zvýhodnení oproti bežným sporiteľom, pre ktorých platí prerozdeľovanie v pomere 14:1. "Štát by tak stimuloval dobrovoľné sporenie a v konečnom dôsledku znížil budúce výdavky sociálneho systému," uviedla spoločnosť.
Text jej návrhu už bol doručený prostredníctvom otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi, rezortu práce a financií ako aj ďalším inštitúciám a poslancom Národnej rady (NR) SR. Svoje pripomienky žiada Fincentrum zapracovať do novely Zákona o sociálnom poistení, ktorá smeruje do parlamentu.
Výhodou návrhu má byť, že odľahčí verejné financie, pretože klesne závislosť budúcich dôchodcov na štátnom sociálnom systéme. Zároveň by sa podľa spoločnosti vyvolal tlak na zníženie poplatkov dôchodkových správcovských spoločností (DSS) a zvýšila by sa motivácia sporiteľov na šetrenie, pretože budú mať k dispozícii širší výber produktov.

Súvisiace články

Aktuálne správy