Prirážka na španielske 10-ročné dlhopisy dosiahla nový rekord 7,09 %

Madrid 20. júla (TASR) – Riziková prirážka na 10-ročné španielske dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi dnes vzrástla o 590 bázických bodov a dosiahla nový rekord 7,09 %.
Za kritickú sa pritom považuje už prirážka na úrovni 7 %. Náklady na obsluhu dlhu sú po dosiahnutí tejto hranice z dlhšie trvajúceho hľadiska neudržateľné. Grécko, Írsko a Portugalsko museli požiadať o finančnú pomoc, keď sa riziková prirážka na ich dlhopisy vyšplhala na 7 %.
Španielsku tak tiež hrozí, že nebude schopné požičať si peniaze na obsluhu svojich dlhov na trhoch. Vláda v Madride pritom zaviedla tvrdé úsporné opatrenia a reformy a pre svoj bankový sektor zabezpečila úver z európskeho záchranného fondu.
Niektorí analytici sa domnievajú, že za problémami Španielska sú nadmerné dlhy autonómnych španielskych regiónov. Investori pochybujú o schopnosti centrálnej vlády prinútiť nedisciplinované regióny, aby skonsolidovali svoje financie. Vlani sa regióny podieľali na schodku verejných financií, ktorý sa vyšplhal na 8,9 %, takmer dvoma tretinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy