Júnový nárast nezamestnanosti nie je posledným v tomto roku

Bratislava 20. júla (TASR) – Júnový nárast počtu nepracujúcich nebol tým posledným v tomto roku. "V júni situáciu na trhu práce zvykne ovplyvňovať predovšetkým prílev vysokoškolských absolventov na úrady práce. V septembri ich vystrieda zase nová vlna absolventov stredných škôl, ktorí budú tlačiť mieru nezamestnanosti smerom nahor," vysvetľuje pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
"Vývoj nezamestnanosti naznačuje, že rast hrubého domáceho produktu stále nie je dostatočne silný na to, aby výraznejšie generoval nové pracovné miesta, avšak tempo zatiaľ stačí na udržanie tých existujúcich," objasňuje pre TASR analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Dodáva, že miera evidovanej nezamestnanosti sa bude v dôsledku ekonomického spomalenia v druhom polroku zvyšovať.
Podľa dnes zverejnených štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR dosiahla nezamestnanosť v júni 13,34 %, čo znamená pri medziročnom porovnaní nárast o 0,36 percentuálneho bodu. V uplynulom mesiaci tak bolo na úradoch práce evidovaných celkovo 360.512 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Spolu bolo na úradoch 395.736 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy