Fínsky parlament schválil úver pre španielske banky

Helsinki 20. júla (TASR) – Fínsky parlament dnes schválil príspevok svojej krajiny na záchranný úver pre španielske banky. Nadpolovičná väčšina, presnejšie 109 z 200 poslancov hlasovala za návrh, 73 bolo proti a zvyšní poslanci sa hlasovania buď zdržali, alebo sa na ňom vôbec nezúčastnili.
Presná výška fínskeho príspevku na záchranný balík pre španielske banky v celkovej hodnote 100 miliárd eur, nie je zatiaľ známa, ale odhaduje sa, že to bude najmenej 1,9 miliardy eur.
Dnešnému hlasovaniu však predchádzala dohoda medzi vládami v Helsinkách a v Madride o poskytnutí záruk za finančnú pomoc. Dohoda kopíruje zmluvu medzi Fínskom a zadlženým Gréckom.
Fínsko je jednou z mála krajín eurozóny, ktorá ešte neprišla o najvyššiu ratingovú známku AAA. Helsinki preto trvali na kolateráli, teda zárukách, za finančnú pomoc zadlženým štátom, aby neprišli o špičkový rating.
Hodnota záruk sa má pohybovať okolo hranice 770 miliónov eur. Vláda v Helsinkách očakáva, že krajina dostane túto sumu v hotovosti a v podobe investícií do dlhopisov piatich krajín eurozóny s najvyšším ratingom.
Fínsko v snahe zabezpečiť si kolaterál za pomoc Španielsku na oplátku súhlasilo, že pošle svoj príspevok do európskeho trvalého záchranného fondu (Európskeho mechanizmu pre stabilitu, EMS) naraz, v jednej splátke namiesto piatich. Práve veľký jednorazový príspevok do EMS je podľa ministerky financií Jutty Urpilainenovej dôvodom, prečo sa aj ostatné štáty menovej únie nepokúšajú o podobnú dohodu so Španielskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy