Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila novelu rozpočtu

Paríž 20. júla (TASR) – Dolná komora francúzskeho parlamentu Národné zhromaždenie po štyroch dňoch diskusií dnes schválila novelu zákona o rozpočte na tento rok, ktorá zahŕňa aj príjem vo výške 5,2 miliardy eur zo zvýšenia daní.
Novelou sa zároveň ruší celá škála daňových úľav z čias vlády bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho.
Zvýšenie daní zasiahne najmä bohatých ľudí a veľké firmy. Daň z bohatstva má byť vyjadrením solidarity so slabšími sociálnymi vrstvami v čase, keď vláda musí zavádzať úsporné opatrenia, napríklad zvýšenie dane z dedičstva by do rozpočtu malo priniesť dodatočných 2,3 miliardy eur.
Po schválení novely stúpnu dane aj pre banky a ropné spoločnosti, ale zároveň sa ruší zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) od októbra tohto roka, ktoré presadila predchádzajúca vláda. Podľa nového prezidenta, socialistu Francoisa Hollanda, zvýšenie DPH by ešte zredukovalo kúpnu silu chudobných obyvateľov krajiny.
Novela zákona o rozpočte má Francúzsku pomôcť nahradiť výpadok rozpočtových príjmov v dôsledku slabšieho výkonu ekonomiky. Podľa revidovanej prognózy sa totiž hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska v tomto roku zvýši len o 0,3 %, namiesto pôvodne očakávaných 0,5 %.
Druhej najväčšej ekonomike eurozóny tak hrozilo, že pre výpadok príjmov nesplní tohoročné fiškálne ciele a nestlačí schodok v rozpočte na 4,5 % HDP z vlaňajších 5,2 % HDP.
Novela zákona o rozpočte sa teraz presunie do hornej komory parlamentu, ktorý by ju mal schváliť ešte do konca júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy